Piranhát fogott ki egy horgász a Drávából

Vágólapra másolva!
Az amazonasi húsevő halat vélhetően egy akvarista engedhette a folyóba, amit egy horgász fogott ki a napokban a Drávából a horvátországi Petrijevac közelében. A természetvédők szerint a trópusi vizek hőmérsékletéhez szokott hal a hazai vizekben nem tud szaporodni és nem éli túl a telet.
Vágólapra másolva!

A piranhafogásról a Somogyi Hírlap internetes kiadása számolt be kedden. Az újság szerint az eredetileg Dél-Amerika trópusi vizeiben élő húsevő halat horvát oldalon fogta ki egy horgász. A Sonline.hu-nak nyilatkozó Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese szerint a hír nem újdonság, hiszen az elmúlt 11 évben többször előfordult, hogy a Dráván fogtak már piranhákat. Buchert azt mondta, vélhetően egy akvarista unt rá a halára és eresztette szabadon a folyóban.

A nemzeti park igazgatóhelyettese szerint a piranhának nem természetes élőhelye a Dráva, így az idegen környezetben lelassul, figyelmetlenebb lesz, emiatt könnyebben akad horogra. Buchert azt mondta mivel trópusi halról van szó, amely az Amazonas és mellékfolyóinak hőmérsékletéhez szokott, a Drávában nem élné túl telet, a jeges vízben elpusztul, de egyébként sem tud szaporodni, mert a honi vizekben nincs közeli rokona.