Elszállították a háborús bombát a belvárosból

Vágólapra másolva!
Nagy rendőri erőket vontak össze a budapesti V. kerületben, a Szabadság tér környékén, ahol egy II. világháborús bombát találtak, ezért a környező épületeket kiürítették. A bombát délután hatástalanították.
Vágólapra másolva!

Bombariadó volt hétfőn a budapesti V. kerületben, a Szabadság tér környékén - erősítette meg az [origo] információját a Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. Az ügyeletes csak annyit mondott, hogy egy II. világháborús bombát találtak.

Az [origo] közelben dolgozó olvasói szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, tűzszerészek és mentősök is érkeztek. Egy rendőr azt mondta olvasónknak, hogy hagyják el az épületet, amely szomszédos azzal az Aulich utca és a Szabadság tér sarkán álló épülettel, ahol a bombát találták. A katasztrófavédők szerint a kiürítés mintegy 1800 embert érintett.

Az V. kerületi önkormányzat közleménye szerint a bombát délben, közműcsere munkálatok közben találták. Az önkormányzata a Kossuth téri házasságkötő terembe várta a kiürített házak lakóit, ha nem tudnak máshová menni.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn délután négy óra előtt közölte: a bomba gyújtószerkezetét a HM tűzszerészei eltávolították és elszállították. Egy szovjet típusú ötven kilós légi romboló bombáról volt szó, emiatt kellett egy 600 méter sugarú körben lezárni és kiüríteni a környéket. A kiürítés nem csak lakóépületeket érintett, hanem egy bankot és az amerikai nagykövetséget is. A HM szerint hamarosan feloldják a korlátozásokat.