Megörült az MSZP döntésének a Jobbik reménysége

Vágólapra másolva!
Sokáig úgy tűnt, hogy a Fidesz és az MSZP ugyanazt a jelöltet támogatja Tiszavasváriban, ahol a Jobbik tarolt az európai parlamenti és az országgyűlési választásokon is. A szocialisták végül visszatáncoltak és önálló jelöltet indítanak. Az Olaszliszkán agyonvert tanár városában az etnikai problémák és a kettészakadt Fidesz is a Jobbikot erősíti.
Vágólapra másolva!

Nem indít önálló polgármesterjelöltet a Fidesz az önkormányzati választásokon Tiszavasváriban, ahol a Jobbik a 2009-es európai parlamenti és egyéniben a 2010-es országgyűlési választás mindkét fordulójában a legtöbb szavazatot kapta. A Fidesz a jelenlegi polgármestert, a függetlenként induló Rozgonyi Attilát támogatja. Sokáig úgy tűnt, az MSZP is Rozgonyit támogatja a Jobbik győzelmének megakadályozása érdekében, az MSZP helyi testülete azonban megvétózta a helyi elnök tervét, és önálló jelöltet indít.

Az EP-választásokon a Jobbik a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, a Fidesz-KDNP 26, az MSZP 14 százalékot szerzett a 14 ezres városban. Bár az országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltjét, Karakó Lászlót választották meg a tiszavasvári központú választókerületben, de magában a városban a Jobbik markáns különbséggel előzte meg riválisait az első fordulóban. A párt a tíz tiszavasvári szavazókörből hetet megnyert, összesen 2194 szavazatot szerzett, míg a Fidesz 1410-et, az MSZP pedig 1108-at.

Nem szeretik a kettészakadt Fideszt

Az [origo]-nak nyilatkozó helyi fideszes források több okot is felsoroltak, amiért szerintük a Fidesz az országos átlagnál jóval gyengébb eredményeket ért el a városban. "Elég magas a bűnözés, és sok cigány él a városban, ilyen szempontból érthető, hogy a Jobbikra szavaznak az emberek" - mondta az [origo]-nak Szabó Zoltán fideszes önkormányzati képviselő. A Fidesz helyi szervezetét jól ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint probléma az is, hogy nagyon megcsappant a helyi alapszervezet létszáma és támogatottsága, amikor 2008 novemberében kettészakadt a párt, és a kilépők Császár József vezetésével megalapították a Jobbik tiszavasvári csoportját.

"Az itteni lakosság nem nagyon figyel az országos politikára, sokkal inkább személyekben gondolkodnak, és a fideszeseket nem nagyon szeretik" - mondta a neve elhallgatását kérő forrás. Szerinte nagyon komoly etnikai feszültségek vannak a városban, ami szintén a Jobbik pozícióit erősíti. A Jobbik sikerei miatt sokat hezitáltak az áprilisi választások után, hogy kit indítsanak polgármesterjelöltként, végül a 2006-ban a Fidesz támogatásával függetlenként induló Rozgonyi Attilára esett a választásuk.

Kósa sem tudhat arról, hogy nincs önálló jelöltje a Fidesznek

Szabó Zoltán azt mondta, neki is felajánlottak a polgármester-jelöltséget, de nem vállalta el, arra hivatkozva, hogy így is túl sok támadás éri. A névtelenségét kérő forrás szerint a bizonytalanságot jellemzi, hogy Karakó László választókerületi elnök nem hosszabbította meg a tiszavasvári Fidesz-iroda júniusban lejáró bérleti szerződését, így jelenleg iroda nélkül készülnek a választásokra. Karakó azt mondta az [origo]-nak, hogy lesz új irodájuk, de azt nem tudta megmondani, hogy mikor.

Tündik András, az MSZP helyi elnöke szerint ők is támogatták volna Rozgonyit, de ez végül meghiúsult. Tündik azt mondta, az áprilisi választások után megkeresték Rozgonyit, hogy támogatnák az önkormányzati választáson. Tündik azonban hiába érvelt Rozgonyi mellett, a tagság önálló jelölt indítására szavazott, mert Rozgonyi nem tett ígéretet arra, hogy a város két alpolgármesteri helye közül az egyiket a szocialisták kapják meg. Tündik szerint a megyei vezetés sem kifogásolta volna Rozgonyi támogatását, azt mondta, egy személy részéről korábban annyi reakció érkezett, hogy nagyra becsülnék a Jobbik győzelmének megakadályozása érdekében tett lépést.

Kósa nem tud róla

Hétfői nyilatkozata alapján Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sem tud arról, hogy a Fidesz nem indít önálló jelöltet a városban. Kósa hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy a 175 tízezer főnél több lakost számláló település közül 174-en állít jelöltet a párt, csak Siklóson nem. Kósát kedd délután megkerestük munkatársain keresztül, de cikkünk megjelenéséig nem reagált arra, hogy miért hagyta ki a kivételek közül Tiszavasvárit.



A Jobbik szerint jó jelöltet talált az MSZP

"Nem gondoltam volna, hogy az MSZP önálló jelöltet állít, nagyon meglepődtem" - mondta az [origo]-nak Fülöp Erik, a Jobbik polgármesterjelöltje. Szerinte a szocialisták elég jó jelöltet találtak Koltai Tamás személyében, akit köztiszteletben álló személynek nevezett. Fülöp szerint ez a lépés mindhárom párt esélyeit növeli, mert kevesebb szavazattal is nyerni lehet. "Persze számunkra ez a jobb variáció, mert a Fidesz és az MSZP között megoszlanak a szavazatok, de hangsúlyozom, itt sokkal inkább személyekre szavaznak, mint pártokra" - mondta.

Fülöp Erik annak ellenére lett a Jobbik polgármesterjelöltje, hogy az országgyűlési választáson még Császár Józseffel szerepelt a Jobbik Tiszavasváriban. "Ez egymás közti megbeszélés volt. A Jobbiknál nincs álláshalmozás, és mi hosszú távon gondolkodunk. Országgyűlési képviselő szeretnék lenni, és bármikor lehet előrehozott választás, emiatt már a parlamenti választás előtt megállapodtunk, hogy Fülöp Erik fog indulni a polgármesterségért" - mondta az [origo]-nak Császár, aki a Jobbik legjobb egyéni eredményét elérve, hiába szerzett a választások második fordulójában több mint 37 százalékot a tiszavasvári választókerületben, nem jutott be a parlamentbe.

Forrás: MTI
Császár József (balra az első sorban) Tiszavasvári Jobbik-elnök Vona Gáborral (az első sorban középen)

Fülöp szerint több oka is van annak, hogy a Jobbik itt érte el legjobb eredményét a második választási fordulóban. Szerinte Rozgonyi hatalmas ígéretekkel érkezett 2006-ban, de a gazdasági válság hatására nem sikerült semmit megoldania, ezért sokan elégedetlenek vele. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes forrásokhoz hasonlóan kiemelte az etnikai problémákat, a rossz közbiztonságot és a magas munkanélküliséget. "Szintén számottevő, hogy a Fidesz helyben épphogy csak létezik, a kilépések óta tovább gyengült és belharcaik vannak" - mondta Fülöp. "Az is a jobbikos közhangulatot erősítette sajnos, hogy az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos is tiszavasvári volt" - tette hozzá Fülöp.

Nagy adósság és munkahelyteremtés

"A városnak 1,5 milliárdos adóssága van, ami nagyrészt Rozgonyi polgármestersége alatt halmozódott fel. De én úgy vagyok vele, amit ő követett, azt hozza is rendbe" - mondta az [origo]-nak egy tiszavasvári férfi. Szerinte Fülöp Erik még túl fiatal és tapasztalatlan a polgármesterséghez, és bár szakmailag az MSZP-s Koltai Tamást tartja a legalkalmasabbnak, ő már túlkoros. Ha új polgármestert választanak, neki úgyis bukta lesz következő négy év a nagy adósság miatt - mondta.

"Nem mondhatom, hogy elégedett vagyok Rozgonyi teljesítményével, de még időt kell neki adni, négy év nem elég a munkája kiteljesedéséhez" - mondta telefonon egy tiszavasvári asszony. Bár a Jobbik bizonyos követeléseivel egyetért, szerinte a cigánykérdést nem a párt által javasolt módszerekkel kell megoldani. "Nem tetszik a felzárkóztató program, mert sok cigány ez alatt a munka alatt nem csinál semmit, de ugyanannyit kap, mint aki keményen dolgozik" - mondta, de hozzátette, hogy nem szeretné, ha faji gyűlölködés lenne. Szerinte a Jobbik a legesélyesebb az októberi győzelemre, mert sok embert irritál a cigánykérdés Tiszavasváriban.

Egy másik tiszavasvári asszony azt mondta, határozottan Rozgonyit támogatja, bár négy évvel ezelőtti ígéretei nem valósultak meg. "Nem volt neki könnyű az elmúlt négy év, a ciklus elején tétován tudott dönteni, a gazdasági válság miatt pedig nem teremtett munkahelyeket" - jelentette ki. Azt mondta, a jobbikosok fellépése irritálja, de nem akar róluk véleményt mondani, mert nem ismeri annyira őket.