Véget vetne a kiemelt beruházásokkal való kivételezésnek az LMP

Vágólapra másolva!
Megszüntetné az egyes beruházások kiemelt projektté minősítését az LMP, amely szerint korábbi ügyek is bizonyították, hogy ez kivételezésre és visszaélésekre teremt alkalmat. A kiemelt beruházásokra vonatkozó törvény törlését hétfőn javasolták a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Törölné a jogrendből a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt az LMP. Schiffer András és Jávor Benedek az erre vonatkozó törvényjavaslatát hétfőn nyújtotta be az országgyűlésnek.

Jávor Benedek hétfőn úgy fogalmazott, hogy a sukorói King's City, illetve a sávolyi versenypálya ügyében tapasztalt visszaélések "nem véletlenszerűek", ezek nem csak abból fakadnak, hogy a korábbi kormány körül a "politikai korrektséget, a tisztességet, a jogszerűséget meglehetősen kreatívan kezelő holdudvar alakult ki". Szerinte a problémákat maga a törvény okozza, hiszen a kormány indoklás nélkül, saját hatáskörben állapíthat meg engedélyezési eljárásokat, leszűkítve ezzel az átláthatóságot.

Jó, hogy a Fidesz-kormányzat elkezdte feltárni "ezeket a botrányos ügyeket", de mint mondta, nem látják annak biztosítékát, hogy az "elmúlt évek szocialista visszaéléseit nem ugyanilyen botrányos, Fidesz közeli beruházások" követik majd. Hozzátette, értik azt a kormányzati szándékot, hogy a túl bonyolult beruházási eljárásokat valahogy fel kell gyorsítani és az engedélyezési folyamatot egyszerűbbé kell tenni. Véleményük szerint erre viszont nem az a megoldás, hogy egyes, a kabinet által kedvezményezett beruházások kivételként jelennek meg az eljárásban.

A kiemelt beruházásnak minősített sukorói ügyről itt, a sávolyi pálya építéséről pedig itt olvashat.