Elzárná a tizenéves tolvajokat is Pintér

Vágólapra másolva!
A 18 év alattiakat is lehetne elzárással büntetni, ha apróbb bűncselekményeket követnek el - ez az egyik eleme a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott közbiztonsági csomagnak. A biciklitolvajokat és a lakásokba besurranókat is a jelenleginél szigorúbban büntető törvényjavaslatban szerepel az is, hogy a belügyminiszter felelne az antiterrorista tevékenységért.
Vágólapra másolva!

Péntek délután benyújtotta Pintér Sándor belügyminiszter azt a törvénycsomagot, amelyben tételesen szerepelnek a kormány által már korábban bejelentett büntetőjogi szigorítások. A legtöbb módosítás arra vonatkozik, hogy a szabálysértés kategóriájába tartozó apróbb cselekményeket is keményebben fogják büntetni a jövőben.

A benyújtott törvény értelmében, ha valaki húszezer forint alatti értékben követ el lopást vagy éppen rongálást, akkor azért 150 ezer forintos pénzbírsággal vagy elzárással büntethető. Ugyanez vonatkozik a "nem gépi hajtású járművek", vagyis például a biciklik eltulajdonítóira és azokra is, akik engedély nélkül behatolnak mások lakásába.

Változnak az elzárás szabályai is, és megszüntetik azt, hogy a fiatalkorúakat (18 év alattiak) eddig nem lehetett ezzel büntetni. A miniszter ezt azzal indokolja, hogy a "fiatalkorú által elkövetett szabálysértésnél a hatóságnak jelenleg alig van szankcionálási lehetősége". Az elzárás 1 és 60 nap között mozoghat, fiatalkorúak esetében azonban legfeljebb 30 napig tarthat. Van néhány olyan kivétel, akiknél nem alkalmazható az eljárás: a fogyatékosok, a terhesség negyedik hónapját elérő nők és a kiskorú vagy fogyatékos gyereket nevelő szülők.

A gárdajelenségre is reagálnak

A csomag részei a "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel"-re vonatkozó szabályok, ami reagálás a tavaly bíróság által betiltott, de a különböző formákban továbbra is működő Magyar Gárdára. A törvényjavaslat értelmében ezért a cselekményért is 150 ezer forintos pénzbírság és elzárás jár.

Változás az is, hogy az önkormányzatok által jelenleg kiszabható 30 ezer forintos pénzbírság összegét felemelik 50 ezerre. Egyúttal azonban a szabálysértési ügyek intézésébe bevonják a bíróságokat. Az amúgy is leterheltségre panaszkodó bírókat úgy próbálnák mentesíteni, hogy ezeknek az eljárásoknak az intézését bírósági titkárokra bíznák.

Pintér felel a terror elleni harcért

Szigorúbb büntetés jár majd a törvény elfogadása esetén azért is, ha valaki vészhelyzetről vagy rendzavarásról tesz valótlan bejelentést a hatóságoknak. Ezért százezer forintos bírságot is ki lehetne szabni.

A törvénycsomagnak része az is, hogy a jövőben nem az országos rendőrfőkapitány, hanem a belügyminiszter fog gondoskodni a "terrorfenyegetettséggel összefüggő információk elemzéséről és a terrorcselekmények felszámolásáról". A törvényjavaslat ezt azzal indokolja, hogy így fel lehet gyorsítani a döntéshozatali folyamatot.