"Józsi bácsi odaadja tízezerért is" - riport az adócsalással vádolt Stadler üzletéről

Vágólapra másolva!
Stadler József arcmásával ellátott vécéfrissítőt is lehet vásárolni abban a solti üzletben, amelyre alapozva az egykori milliárdos vállalkozó újra akarta építeni birodalmát. Az ügyészség adócsalás miatt emelt ellene vádat, ami derékba törheti Stadler nagyratörő terveit, aki épp azzal próbálja bizonygatni az igazát, hogy egykori elítéltként nem sértené meg újra a törvényt.
Vágólapra másolva!

Solton nem nehéz megtalálni Stadler József boltját, az útbaigazítást adó helyiek többsége vásárolt már "Józsi bácsinál". Az áruházként is emlegetett üzlet inkább tűnik bazárnak: több, garázsszerű épületben ruhák ezrei vannak kiakasztva, de sok más termékféle is kapható. Cipők tömkelege szétszórva a sarokban, játékok, paprika, energiaitalok, mosószerek, a legtöbb termék csomagolásáról pedig a tulajdonosnak az arcmása néz vissza.

A Mercedesével délben megérkező vállalkozó az [origo] tudósítóinak azt mondta, ezek Stadler-termékek, hiszen az ő neve garancia, szerinte ezért járnak vissza hozzá a vásárlók. A forgalom csak délután indult be, akkor azonban még sorban állás is kialakult. A pult előtt Stadler saját életéről szóló könyveit lehet megvásárolni. Az ötkötetes, bár egyáltalán nem vastag könyvsorozat az eladó szerint 15 ezer forintba kerül, de kacsintva hozzáteszi, hogy "Józsi bácsi" oda szokta adni 10 ezerért is.

Most egy újabb fejezettel bővülhet az eddig is fordulatos életút. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a héten közölte, hogy adócsalással vádolják a vállalkozót. A vádirat szerint a korábban csalás miatt több évet börtönben töltő Stadler a 2005-ös szabadulása után nyitott ruházati áruházába az áruk jelentős részét számla nélkül szerezte be, illetve nagy értékű - 151 millió forintról kiállított - fiktív számlákat fogadott be a vállalkozása, hogy így bújjon ki az áfafizetés alól. A vád szerint az egyik érintett cég egy rétessütéssel foglalkozó kft. volt.

Stadler tagadja a vádakat. "Nem vagyok annyira hülye, hogy ilyet csináljak, mikor tudom, hogy minden egyes számlát megnéznek, amióta kijöttem a börtönből" - mondta a vállalkozó. Az aranygyűrűt és -láncokat viselő vállalkozó tagadja, hogy bármikor is adót csalt volna, problémák maximum a beszállítóival lehettek, de az szerinte már nem az ő felelőssége.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A ruhaáruház - további képekért kattintson a fotóra!

Stadlernek már van tapasztalata az igazságszolgáltatással. A saját bevallása szerint üzleti karrierje előtt juhászként dolgozó férfi a kilencvenes években tett szert milliárdos vagyonra. Az orosz piacra irányuló kereskedelemmel foglalkozott a vállalkozása, a hatóságok szerint azonban ennek során számos szabálytalanságot követett el. 2003-ban ítélték négy és fél éves börtönbüntetésre, de feltételesen szabadlábra került már 2005-ben. Cégeinek többsége felszámolás alatt állt, és még saját, Akasztón felépített stadionjába sem engedték be, ugyanis afölött is a felszámolóbiztos rendelkezett.

Vállalkozásokat saját nevén nem alapíthatott, így a mostani eljárásban szintén vád alá került cégtársakkal együtt kezdett újra üzletelni. Külkereskedelem helyett most Solton működteti az áruházat, de vannak távlati tervei is. Egy többszintes áruházat akar felépíteni a város szélén, és ezt komolyan is gondolja, ugyanis a városházán megtudtuk, hogy már meg is adták neki a jogerős építési engedélyt. A vállalkozó egykori akasztói létesítményeihez hasonlító szállodát és konferenciatermet is akar építeni.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Ide tervezi Stadler új áruházát - további képekért kattintson a fotóra!

"Akasztón akár egy busznyi orosz partnert is el tudtam volna szállásolni, és mehettek volna a bizniszek, a tárgyalások, és mehetett volna ki az áru" - magyarázta Stadler, aki úgy számolja, hogy a beruházás 1,2 milliárd forintba kerülne, úgyhogy hitelt kellene felvennie. "Ezt teljesen tönkretenné a most indult adócsalási eljárás" - mondta a vállalkozó, aki a ruhafogasok és az arcképével ellátott termékek - köztük például "toilette és légfrissítő olaj" - között folyó beszélgetésben végig az ártatlanságát hangoztatta, és külön megemlítette, hogy a réteskészítéssel kapcsolatos vád nem igaz, az szerinte valami félreértés lehet.