Rendőrséghez fordulnak a Duna Tv fideszes kurátorai a külsős szerződések miatt

Vágólapra másolva!
A Duna Tv kifogásolt külsős szerződései a Fideszes és a KDNP-s kurátorok szerint a hanyag, súlyosabb esetben a hűtlen kezelés gyanúját is felvetik, ezért átadják az iratokat a rendőrségnek. A kurátorok szerint nem kaptak pontos tájékoztatást a tévé elnökétől a szerződésekről.
Vágólapra másolva!

Átadják a rendőrségnek a Duna Televízió kérdéses, műsorgyártásra és filmbeszerzésre vonatkozó szerződéseit a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány (HTVKA) Fidesz és KDNP által delegált tagjai - közölte Szabó László, a HTVKA kuratóriumi elnökségének Fidesz-delegáltja szerdán az MTI-vel. A kurátor hozzátette: megítélésük szerint a Duna TV vezetésével kapcsolatban közpénzek kezelése esetében hanyag, súlyosabb esetben hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja vethető fel, ami alól nem ad felmentést az, hogy a televízió elnöke a napokban bejelentette lemondását.

Szabó László elmondta, azért fordulnak a rendőrséghez, mert Cselényi László, a Duna TV elnöke nem adott részletes tájékoztatást a kérdéses szerződések megkötésének körülményeiről, és arról, hogy miért volt szükség pár hónapja bejegyezett cégek beiktatására a Duna TV és a televíziós alkotásokat legyártó produkciós cégek közé. A televízió felügyelőbizottsága sem válaszolt a kuratórium elnökség által megszabott 15 napos határidőn belül a kérdéseikre. Szabó szerint a bizottság azért nem tudott tájékozódni az ügyben, mert Cselényi László nem szolgáltatott nekik semmilyen dokumentumot.

Szabó László június végén jelentette be, hogy két gyanús szerződésre bukkantak a televíziónál. Szabó szerint mindkét esetben a produkció külső gyártására szerződött cég lényegesen kisebb összegért továbbadta a tényleges műsorkészítést. A fideszes kurátor ezért vizsgálatot sürgetett, és azt javasolta, hogy a közalapítvány akár büntetőjogi lépéseket is tegyen. A Szabó által kifogásolt szerződések azon szerződések közé tartoznak, amelyeket a Duna Tv abból a 2,34 milliárd forintból fizetett, amit tavaly novemberben Jánosi György szocialista képviselő indítványára szavazott meg a Duna Tv-nek a parlament.

Az [origo] több cikket közölt a kifogásolt szerződésekről. A pénzből a Duna Tv összesen nyolc sorozatot rendelt meg külsős cégektől. Két ifjúsági sorozat, három felnőtteknek szóló sorozat és három dokumentumsorozat készül a szerződések alapján. Ezek közül kettőre - a Suli-buli és az Egy különleges ember története címűekre - Turi János Sándor cégeivel kötött szerződést a Duna Tv, de mint azt az [origo] a Nemzeti Filmirodától megtudta, a sorozatokat valójában Kálomista Gábor filmproducer és rendező cége készíti a Duna Tv által fizetett ár töredékéért (a két szerződés részleteiről és Turi érintett cégeiről ebben a cikkünkben olvashat részletesen). A Balaton történetéről szóló sorozatot is Turi egyik cégétől rendelte meg a Duna Tv. Turi cikkünk megjelenése után néhány nappal eladta a Duna Tv-vel szerződött cégeit két szakmunkásnak (erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

A Duna Tv nyilvános szerződései szerint Turi cégein kívül még három céggel szerződött a sorozatokra a csatorna. Ezek közül kettő nem sokkal a több százmilliós szerződések megkötése előtt alakult, székhelyüket több tucat másik céggel osztják meg, egy-egy panelház földszinti kis irodájában. Az ismeretlen és utolérhetetlen producerek minden esetben ismert filmipari vállalkozásoknak adták tovább a munkát (ezekről a cégekről ebben a cikkünkben olvashat részletesen).

Szabó szerint a tévé irreális áron vásárolt filmeket is, többek között az egy amerikai bejegyzésű, Apokalipszis nevű cégtől, amelynek 300 milliós megrendelése van a tévétől. Szabó szerint ezt a céget ugyanaz az ember képviselte a filmek átadás-átvételekor, mint Turi János Sándor egyik cégét.