Piranhát fogott a Drávában egy horvát horgász

Vágólapra másolva!
Piranhát fogott ki egy horvát horgász a Drávából a napokban. A szakemberek szerint a hal a magyar oldalon került a folyóba. Nem ez az első eset, hogy a Dél-Amerikában honos ragadozó hal egy-egy példánya megjelenik a folyóban.
Vágólapra másolva!

"Pontyot akartam fogni, amikor észrevettem, hogy egy apró hal rángatja a csalit. Megakasztottam, és még nem sejtettem, hogy valami nem stimmel. Csak amikor közelebb húztam és kiemeltem, akkor láttam, hogy egy éles fogú piranha akadt horogra" - mondta Tihomir Everle, egy horvát horgász, aki pénteken a Dráva horvátországi oldalán, Petrijevac közelében fogta ki a halat. Hozzátette, a halat megmutatta a vele pecázó társainak is, ők legalább annyira meglepődtek. "Ezek után nem fürdöm a Drávában" - jegyezte meg viccesen.

Josip Dimnjacevic, az Eszéki Horgász Egyesület elnöke szerint a piranha magyar oldalon került a folyóba. Szerinte valaki megunhatta házi kedvencét, és így akart megszabadulni tőle.

Hasonlóan vélekedett Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese is, aki emlékeztetett rá, hogy tizenegy évvel ezelőtt a Dráva kisbóki holtágában is fogtak már piranhákat.

"Azokat is feltehetően akvaristák engedhették szabadon, mert e halak kinőhették az akváriumot, vagy gazdáik nem győzték etetni őket" - mondta. Szerinte előfordult, hogy más, vízhez kötött élőlények, így az ékszerteknősök is hasonló a sorsra jutnak.

Buchert Eszter ugyanakkor azt mondta, hogy a piranhától nem kell különösebben félni, az Amazonas vidékéről származik, itt nem él közeli rokona, így szaporodni nem tud, s mivel melegebb éghajlathoz szokott, a telet nem tudja átvészelni. "A piranha agresszív ragadozó, de csak nagyobb rajokban vadászik, táplálkozás közben ugyanakkor nem ajánlatos megzavarni" - mondta az igazgatóhelyettes.

A horvát horgász a most fogott piranhát preparáltatja, és egyesülete székházában kiállítja.