Saját alkalmatlanságáról beszélt Gyurcsány minisztere

Vágólapra másolva!
Dilettánsnak nevezte az akkori rendőri eljárást és saját alkalmatlanságáról is beszélt Petrétei József korábbi rendészeti miniszter a 2006-os őszi rendőri akciókat vizsgáló parlamenti albizottság ülésén. Petrétei azt mondta, a rendőrök nem kaptak politikai utasításokat.
Vágólapra másolva!

"Sokkal inkább dilettantizmus figyelhető meg, mint tudatos provokáció" - mondta a 2006-os őszi tüntetéssorozat rendőri kezeléséről Petrétei József akkori igazságügyi és rendészeti miniszter, akit szerdán hallgatott meg a parlament 2006-os jogsértéseket vizsgáló albizottsága. Hasonlóan fogalmazott Papp Károly rendőr dandártábornok is, aki 2007-ben részletes jelentést készített a 2006. október 23-án történtekről (erről itt olvashat részletesen).

Papp szerint a 2006. szeptember 18-án az MTV székházánál elszenvedett rendőri kudarc, illetve az október 23-i jogsértések is megelőzhetők lettek volna, ha a rendőrparancsnokok felkészültek lettek volna, illetve betartották volna a szakma szabályait. Korábban azonban legfeljebb sportrendezvények biztosításakor találkoztak hasonló szituációkkal, október 23-án pedig a rendőri állomány már nagyon fáradt volt, és nem voltak megfelelően ellátva sem.

A tábornok a meghallgatáson kiemelte, hogy az általa vezetett bizottság nem foglalkozott sem a rendőrség felső vezetésének felelősségével, sem az esetleges politikai felelősséggel, csupán azzal, hogy a rendőrök betartották-e a szakmai előírásokat. Az albizottság fideszes elnökének, Gulyás Gergelynek a kérdésére Papp azt mondta: ő nem tudja, ki tartotta a kapcsolatot a politikai vezetéssel, mert ezt egyrészt nem vizsgálták, másrészt ő még soha nem volt olyan beosztásban, ahol politikusoknak kellett volna jelentenie.

Éjszakai telefonok

Petrétei a bizottság előtt azt mondta, úgy emlékszik, hogy október 18-án, a tévéostrom estéjén ő már otthon volt, és először a tévéből értesült a történtekről. Azt mondta: 2-3 alkalommal beszélt Szabadfi Árpád akkori országos főkapitány-helyettessel (Bene László főkapitány épp külföldön tartózkodott), aki tájékoztatta őt a történtekről. Beszélt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel, aki pedig tőle kért tájékoztatást, majd Gál J. Zoltán államtitkárral is, aki azt mondta, neki, hogy nyilatkoznia kellene a sajtónak.

A korábbi miniszter azt mondta: ő nem adott semmilyen utasítást Szabadfinak vagy más rendőri vezetőnek. Erre szerinte a törvény sem ad lehetőséget, mert a rendészetért felelős miniszter csak irányítja a rendőrséget, de nem vezeti azt, másrészt nem is kívánt beleszólni szakmai kérdésekbe. A fideszes Révész Máriusz azt vetette fel, szerinte életszerűtlen, hogy a rendészeti miniszter otthon ül ilyen események alatt, mire Petrétei azt mondta: "Mit kellett volna csinálnom? Elmenni az események színhelyére és átvenni az irányítást?"

Az ülésen többször is felmerült, hogy Gyurcsány Ferenc szeptember 18-án esete a Tv2-nek azt mondta. "Utasítást adtam, hogy a televíziót meg kell védeni". Petrétei azt mondta: ő nem tud róla, hogy a kormányfő kinek és milyen utasítást adott, rajta keresztül biztosan nem ment ilyen parancs (a törvény szerint a miniszterelnök közvetlenül nem, csak a rendészetért felelős miniszteren keresztül utasíthatja a rendőrséget). Petrétei azt állította, nem is hallotta a Gyurcsány-interjút, mert akkor már különböző tévécsatornáknak nyilatkozott telefonon.

Elismerte alkalmatlanságát

A fideszes Wittner Mária, illetve a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás képviselők többször is Petrétei szemére vetették, hogy ha igaz, amit mond, akkor alkalmatlan volt a rendészeti miniszteri posztra. Erre ő úgy reagált: tudja, ezért is nyújtotta be a lemondását a tévéostrom másnapján. A rendőri vezetőkről pedig azt mondta: azért nem mentette fel sem az országos, sem a budapesti főkapitányt, mert nem segített volna, ha néhány embert leváltanak, fontosabb volt, hogy megoldást találjanak a felmerült problémákra.

Arra kérdésre, hogy ítéli meg a rendőrök október 23-i fellépését, Petrétei csak annyit mondott: egyetért a Papp-jelentésben foglaltakkal. Saját bevallása szerint csak október 24-én vagy 25-én értesült arról az ORFK-utasításról, amely lehetővé tette, hogy a rendőrök gyakorló- vagy bevetési ruházaton ne viseljék az azonosító jelvényeket. A nem rendszeresített, de október 23-án használt eszközök közül Petrétei csak a viperákat említette, azt mondta, másról nem tud. A korábbi miniszter megfeledkezett arról, hogy a rendőrség olyan vadászpuskákat használt a gumilövedékek kilövésére, amelyek rendszeresítését ő maga csak utólag, decemberben hagyott jóvá (erről korábbi cikkünkben olvashat).

Petrétei nem kívánt reagálni azokra a képviselői állításokra, amelyek szerint a tévéostrom és az október 23-i rendőri fellépés is előre megtervezett események voltak. Wittner Mária szerint például szeptember 18-án szándékosan zárták rá a vízágyú ajtaját a rendőrökre (Papp Károly szerint viszont eleve csak belülről zárható, a rendőrök pedig bevetés közben bezárkóznak), hogy feláldozzák rendőröket, és be lehessen vezetni a kijárási tilalmat. Wittner azt is tényként állította, hogy október 23-án "voltak ott indiánok is", vagyis nem csak hivatásos rendőrök vettek részt az akcióban.

Gulyás Gergely az ülés végén azt mondta, a rendőri jelentések elég jól megállapítják a szakmai hibákat, az albizottságnak inkább a politikai felelősség feltárására kellene koncentrálni. A testület jövő hét szerdán alacsonyabb beosztású rendőrparancsnokok meghallgatásával folytatja munkáját. Meg kívánják hallgatni mások mellett Mittó Gábor alezredest, jelenlegi XIX. kerületi kapitányt, aki 2006. szeptember 18-án az MTV-székház védelmét irányította.