Választás elé állítaná a Jobbik az álláshalmozó képviselőket

Vágólapra másolva!
Megtiltaná a Jobbik, hogy valaki egyszerre legyen parlamenti képviselő, illetve polgármester vagy önkormányzati képviselő. A párt szerint a pozícióhalmozás a "politikusbűnözés" egy formája, mert sokan anélkül vesznek fel több fizetést, hogy részt vennének az üléseken. Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje azt mondta: ő már le is mondott önkormányzati mandátumairól.
Vágólapra másolva!

Szigorítaná az összeférhetetlenségi szabályokat a Jobbik, hogy országgyűlési képviselő ne lehessen polgármester, alpolgármester, megyei illetve a fővárosi közgyűlés tagja, valamint önkormányzati képviselő. Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a Jobbik törvényjavaslatot nyújtott be a politikai álláshalmozás megtiltása érdekében.

A párt hétfőn beterjesztett indítványa azzal egészítené ki az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy parlamenti képviselő nem lehet polgármester, alpolgármester, főpolgármester, főpolgármester-helyettes, megyei közgyűlés elnöke és alelnöke, megyei közgyűlés tagja, fővárosi közgyűlés tagja, helyi önkormányzati képviselő, települési önkormányzati képviselő és önkormányzati bizottság tagja. Staudt azzal indokolta a javaslatot, hogy a Jobbik a politikai álláshalmozást a "politikusbűnözés" egyik ágának tartja, mivel a képviselők esetenként az üléseken való jelenlétük nélkül vesznek fel több fizetést. Szerinte az országgyűlési képviselői munka "teljes embert" kíván.

A Jobbik alapszabálya már tartalmaz hasonló rendelkezést. Kimondja, hogy a párt tagjainak választaniuk kell a parlamenti, illetve az önkormányzati mandátumuk közül, ha az utóbbit már országgyűlési képviselőként szerezték. A főpolgármester-jelölt szerint ő és frakciótársai elébe mentek a rendelkezésnek, és október helyett már most megváltak önkormányzati pozícióiktól (Staudt szerint ő szerdán köszönt le a budafok-tétényi önkormányzatban és a helyi német kisebbségi önkormányzatban betöltött posztjáról).

Staudt azt mondta: ha megválasztják Budapest főpolgármesterévé, lemond parlamenti mandátumáról. Az MTI kérdésére, hogy ha nem így lesz, listáról azonban a fővárosi közgyűlési tagjává válik, melyik tisztséget választja, úgy felelt: erről korai beszélni, mivel a listaállítás még nem történt meg, a Jobbik egyelőre csak a főpolgármester-jelöltjét nevezte meg.