Orbán is felszólal az utolsó parlamenti ülésnapon

Vágólapra másolva!
Jövő hét csütörtökön lesz az országgyűlés nyári ülésszakának utolsó napja, ekkor napirend előtt Orbán Viktor kormányfő is felszólal. A napirendi javaslat szerint az utolsó napra marad az új házelnök és az alkotmánybírók megválasztása, az alkotmány két módosítása, a gazdasági törvénycsomag és a médiafelügyelet átalakítása is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik jövő héten csütörtökön az országgyűlés rendkívüli nyári ülésszakának utolsó ülésnapja. A parlament a jövő héten három napot ülésezik: hétfőn, szerdán és csütörtökön. A képviselők az utolsó napon választanak majd új házelnököt, két új alkormánybírót, az Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjait és a Független Rendészeti Panasztestület egy tagját.

A házbizottság csütörtöki ülésen kialakított napirendi ajánlás szerint hétfőn részletes vitákat folytatnak le, kedden bizottsági üléseket tartanak, szerdán lesz a sajtó tartalmi szabályairól szóló törvény, az úgynevezett médiaalkotmány általános vitája, csütörtökön pedig a személyi döntések mellett több zárószavazás várható. Utóbbiak között lesz a héten benyújtandó, a köztársasági elnök javadalmazásával kapcsolatos törvényjavaslat is.

Két alkotmánymódosításról is döntenek csütörtökön. A fideszes Lázár János és Kocsis Máté az alaptörvényben rögzítené, hogy Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak és nem indulhatnak jelöltként választásokon a jogviszony megszűnését követő három évben (az eredeti javaslatban öt év szerepelt, de azt a képviselők visszavonták, az okokról itt olvashat).

Az igazságügyi és közigazgatási miniszter alkotmányt módosító előterjesztése két ponton változatná az alaptörvényt. Kimondanák, hogy a helyi bíróság hatáskörébe tartozó, törvény által meghatározott ügyben a jövőben bírósági titkár is eljárhat, illetve lehetővé tennék, hogy "a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg a törvényhozás.

Csütörtökön lenne egyebek mellett az egyes gazdasági és pénzügyi törvények, a Nemzeti Földalapról, a közbiztonság javasításáról, a bírósági végrehajtásról, az iskolai nemzeti összetartozás napjának bevezetéséről szóló, valamint a sporttal összefüggő törvényjavaslatok zárószavazása is. Ekkor döntenek a médiát és a hírközlést szabályozó hatóság és testületek átalakításáról. A parlament a nyári szünet után várhatóan szeptember 13-án ül össze újra.