Őröket állíthat a kormány a költségvetési tételek mellé

Vágólapra másolva!
Költségvetési főfelügyelőket rendelhet ki a kormány a költségvetési tételek mellé augusztus 15-től. Az őrök nemcsak utólag fognak ellenőrizni, a 10 millió forint feletti kötelezettségeket meg is vétózhatják.
Vágólapra másolva!

A kormány költségvetési főfelügyelőt rendelhet ki augusztus 15-től a központi költségvetési fejezetekhez, elkülönített állami pénzalapokhoz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden. A költségvetési felügyelők nem klasszikus utólagos ellenőrzést végeznek, hanem előzetesen kontrollálják a döntéseket.

A főfelügyelők a 10 millió forint feletti kötelezettség- vállalásoknál kifogással élhetnek. Ez akkor következhet be, ha a kifizetés nem felel meg a költségvetés-politikai céloknak, a szükségszerűségnek vagy az időszerűségnek, s nincs összhangban a forrásszükséglettel illetve a kifizetés ütemezésével.

A főfelügyelő legfontosabb jogosultsága, hogy a fentiek tekintetében javaslatot tehet az intézkedés felfüggesztésére. Amennyiben ezzel a fejezetet irányító szerv vezetője nem ért egyet, egyeztetést kezdeményez az államháztartásért felelős miniszterrel. Az intézkedés mindaddig nem hajtható végre, amíg az érdemi egyeztetés nem történt meg. A költségvetési felügyelők kirendelésről a kormány dönt, de ez nem kötelezettség, hanem csak lehetőség.

Afelügyelők - a kincstárnokokkal kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt - nem részmunkaidőben, hanem főállásban végzik majd a munkájukat az államháztartásért felelős miniszter irányítása alatt - közölte válaszában az NGM.