Óvatosan kerülgette egymást Fico utódja és Orbán

Vágólapra másolva!
Áttörést nem hozott a feszült szlovák-magyar kapcsolatban a visegrádi országok keddi csúcstalálkozója, de a két új kormányfő külön is tárgyalt a viszony javításáról. Iveta Radicova szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy januárig várják Budapesttől, hogy módosítson az általuk kifogásolt állampolgársági törvényen.
Vágólapra másolva!

A barátságos gesztusok jegyében zajlott a visegrádi négyek - Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia - miniszterelnökeinek keddi budapesti csúcstalálkozója. A vendégek kiálltak a magyar kormány mellett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kialakult konfliktus ügyében is.

"A visegrádi négyek kormányfői egyetértettek abban, hogy növelni kell a költségvetési fegyelmet, de Orbán Viktornak most meg kell adni a bizalmat, nem szabad senkit sem kioktatni" - mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök a csúcstalálkozója után, utalva arra, hogy a hétvégén megszakadtak Magyarország és a Nemzetközi Valutalap közti tárgyalások, ami a lengyel valuta árfolyamát is befolyásolta. Igaz, Petr Necas cseh kormányfő a tájékoztatón arra is figyelmeztetett, a költségvetési fegyelmet a V4-nek kiemelten kell kezelnie, hiszen ha valamelyik ország bajba kerül, az átterjed a másikra is.

Újoncok egymás között

A találkozó azért is kapott a szokásosnál nagyobb figyelmet, mert Lengyelország kivételével mindegyik államnak új vezetője van. Közülük is leginkább a magyar és a szlovák miniszterelnök viszonyát kísérte érdeklődés az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé váló viszony miatt.

A négy kormányfő közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor erre a kapcsolatra utalva elismerte, hogy vannak "bilaterális konfliktusok". Azt is mondta ugyanakkor, hogy a V4-ek új elnökétől, Szlovákiától, illetve az ország új kormányfőjétől, Iveta Radicovától várják az új impulzusokat az együttműködés erősítése érdekében. A szlovák miniszterelnök is kitérő választ adott a szlovák-magyar viszonyra vonatkozó újságírói kérdésre, azt mondta, a V4-eknek most azt kell keresniük, ami összeköti, nem pedig azt, ami szétválasztja őket. Radicová szerint ezért a jövőben Pozsony az energiabiztonságra, a gazdasági együttműködésre és a közös EU-s fellépésre teszi a hangsúlyt.

A szlovák kormány januárig vár

Később Orbán és Radicová külön is tárgyalt egymással, ezt követően azonban már csak a szlovák kormányfő tartott sajtótájékoztatót. Radicová szlovákul beszélt, de egyik munkatársa később angolul összefoglalta tudósítónknak az elhangzottakat. E szerint a kormányfő azt mondta, hogy a két kormány között elindult az egyeztetés a vitás kérdésekről.

A szlovák-magyar alapszerződés értelmében a nézeteltéréseket a magyar-szlovák vegyesbizottságokban szakértők fogják rendezni, és nem üzengetnek tovább a sajtón keresztül egymásnak - mondta a szlovák kormányfő, aki szerint az Orbán Viktorral folytatott tárgyaláson szóba került a magyar parlament által májusban elfogadott kettős állampolgársági törvény is. Radicová azt mondta, felhívta a magyar kormányfő figyelmét, ha Magyarország nem veszi figyelembe a szlovák észrevételeket és januárig nem módosít a törvényen, akkor a pozsonyi kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy a magyar törvényt ne lehessen Szlovákiában alkalmazni.

Az állampolgársági törvény ellen még az előző szlovák kormányfő, Robert Fico idején fogadtak el egy válaszlépést, amelyet Radicová már korábban bírált ugyan, de egyúttal azt is jelezte, hogy nem ért egyet azzal, ahogy a magyar parlament elfogadta a törvényt. Radicová a HVG-nek július elején adott interjújában azt mondta, Magyarország megtehette volna, hogy a törvény elfogadása előtt egyeztet északi szomszédjával. Emellett azt is ígérte, hogy a Fico-kormány által Szlovákiában bevezetett, a nemzetiségek nyelvhasználati jogait korlátozó "értelmetlen intézkedéseket" el fogják törölni.

Csehország gyakorló repülőket ajánlott fel

Petr Necas cseh miniszterelnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott keddi budapesti tárgyalásán tizennégy, a hangsebességet el nem érő gyakorló repülőgépet - L-159-est - ajánlott fel a magyar hadseregnek. "A cseh hadsereg a pilóták felkészítésére Gripen vadászgépeket és L-159-es gépeket használ. Tapasztalatainkat felajánlottuk a magyar légierőnek is" - mondta Necas Csehország 14 darab L-159-es gépet tudna adna bérbe Magyarországnak.