Visszahozzák a gyerekek szóbeli felvételiztetését

Vágólapra másolva!
Visszaállítja a kormány a következő tanévtől a hat-és nyolcosztályos gimnáziumokban a szóbeli felvételi tavaly megszüntetett lehetőségét - írja a Népszabadság. Szóbelit csak a legnépszerűbb iskolák tarthatnak majd, azok, amelyekben legalább másfélszeres a túljelentkezés.
Vágólapra másolva!

A következő tanévtől egyes hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumok ismét tarthatnak szóbeli vizsgát a hozzájuk felvételiző diákoknak - mondta el a Népszabadságnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára, Gloviczki Zoltán. A szóbeli felvételi lehetőségét az előző kormány szüntette meg tavaly a korai szelekció káros hatásaira hivatkozva. A jelenlegi rendszerben a felvételizőket korábbi jegyeik alapján, illetve a központi, egységes írásbeli vizsgák eredményei alapján rangsorolják az iskolák.

Gloviczki szerint azért van szükség a szóbelire, mert a központi felvételi nem tujda eléggé széthúzni a mezőnyt, és a 10-12 éves gyerekek írásbeli eredményei alapján nem lehet releváns képet kapni a tehetségről - írja a Népszabadság. A helyi írásbeli vizsga rendezését azonban továbbra sem engedélyezik, sőt, a magyar és matematika központi felvételin való részvételt valamint a szóbeli vizsgát is csak azok az iskolák követelhetik meg a jelentkezőktől, amelyekben az elmúlt három év átlagában legalább másfélszeres volt a túljelentkezés. Ez a napilap szerint körülbelül az iskolák felére igaz.

A kormány azt is szabályozta, hogy a szóbeli vizsga súlya csak legfeljebb 25 százalék lehet a diákok összesített értékelésében, a szóbeli témaköreit, valamint az értékelési módot pedig októberig közzé kell tenniük az érintett középiskoláknak. Gloviczki szerint a változtatásokhoz törvénymódosításra nincs szükség, az erről szóló rendelkezések augusztusban fognak megjelenni a következő tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben.