A kormány sem tudja pontosan, mit tehet meg Orbán nyilatkozatával

Vágólapra másolva!
Nem tudta megmondani pontosan az [origo] kérdésére a Miniszterelnökség, hogy meddig kell kint tartani az államigazgatási szerveknél a többek között Orbán Viktor miniszterelnök által a választások után benyújtott politikai nyilatkozatot, és hogy megbüntetik-e azokat az intézményeket, amelyek ezt elmulasztják. Orbán egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány méltányos volt, mivel nem tette kötelezővé a nyilatkozat kifüggesztését, igaz, nem valószínű, hogy erre lett volna joga.
Vágólapra másolva!

A kormány pénteken adott ki határozatot arról, hogy a többek között Orbán Viktor miniszterelnök által a választások után a parlament elé benyújtott politikai nyilatkozatot ki kell függeszteni az államigazgatási szerveknél, de a határozatból az nem derül ki egyértelműen, hogy mi vár azokra az intézményekre, amelyek nem teljesítik a kormány utasítását. A kormányhatározatból nem derül ki, hogy meddig kell a középületeken - a határozat szövege szerint - "méltó" helyen kint tartani a dokumentumot, pedig a határozat szövege utal arra, hogy a kormány hosszú távon gondolkozik, a dokumentum ugyanis előírja, hogy a tábla szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell.

Az [origo] szerette volna megtudni, milyen elvárásai vannak a kormánynak, megtehetik-e a határozat kifüggesztésére felkért intézmények, hogy például szerdán kiteszik, másnap pedig már le is szedik a dokumentumot. Kérdésünket először a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságnak tettük fel kedden reggel, ahonnan a Miniszterelnökség sajtófelelőséhez irányítottak. A Miniszterelnökség sajtófelelősétől megkérdeztük azt is, hogy ellenőrizni fogja-e valamilyen szerv a nyilatkozat kifüggesztését, illetve azt, hogy a nyomtatványt - a kormányhatározatban előírtaknak megfelelően - méltó minőségben helyezték-e el. Kíváncsiak voltunk arra is, jár-e valamilyen szankcióval, ha valamelyik intézmény úgy dönt, hogy egyáltalán nem függeszti ki a nyilatkozatot.

Nem tudják pontosan

Kérdéseinkre a Miniszterelnökség egymondatos választ küldött: "a politikai nyilatkozatról szóló kormányhatározat az ilyen esetekben szokásos módon, a kormányhatározatok végrehajtására vonatkozó általános szabályok szerint valósul majd meg".

Olyan általános szabályok azonban nincsenek, amelyekből kiderülne a pontos válasz kérdéseinkre. Az alkotmány azt mondja ki, hogy a kormány határozata törvénnyel nem lehet ellentétes, a jogalkotásról szóló törvényben csak annyi szerepel, hogy a kormány határozatban szabályozza az általa irányított szervek feladatait, a saját működését, és állapítja meg a feladatkörébe tartozó terveket. Vagyis a kormányhatározat csak a kormány által irányított szervek esetében kényszeríthető ki, ez az oka annak, hogy a nyilatkozatról szóló kormányhatározat is megkülönböztetetten kezeli a kormánytól független szerveket, azokat csupán felkéri a nyilatkozat kifüggesztésére.

Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: szerinte méltányosak voltak a kormánytól független intézményekkel, hiszen nem tették, nem is tehetik számukra kötelezővé a nyilatkozat kifüggesztését. Orbán megjegyezte, hogy szívesebben tetette volna ki az alkotmány preambulumát, de a jelenlegi alkotmánynak nincs olyanja.

Nem mindenki akarja

A független szervek közül már több jelezte, hogy nem tesz eleget a kormányhatározatnak: az Alkotmánybíróság, a Köztársasági Elnöki Hivatal, valamint a bíróságok is. A hatályos törvények alapján a kifüggesztés megtagadása csak a központi államigazgatási szervek esetében lenne szankcionálható, de a Miniszterelnökség sajtóosztálya szűkszavú válaszából nem derült ki, hogy bűntetik-e és ha igen, hogyan, a nyilatkozat kifüggesztését elmulasztó hivatalokat. Kérdéseinket szerda reggel ismét feltettük a sajtóosztálynak, de újabb levelünkre egyelőre nem érkezett válasz.