Nem adna újabb lakást Sólyomnak az MSZP

Vágólapra másolva!
Úgy módosítaná a közjogi méltóságok juttatásairól szóló törvényt két MSZP-s képviselő, hogy ne kérhessen állami lakást az, aki más korábbi posztja miatt már kapott egyet. A javaslat az egyik benyújtója szerint nem Sólyom László távozó államfőről szól, de jelenleg ő az egyetlen, akit érinthet a dupla lakáshasználati, hiszen az Alkotmánybíróság elnökeként is kapott egyet.
Vágólapra másolva!

Törvénymódosítást kezdeményeznek szocialista képviselők annak érdekében, hogy ne kérhessen újabb állami lakást az a leköszönő közjogi méltóság, aki korábban már más tisztség alapján jogot szerzett a lakáshasználatra. Molnár Csaba és Vitányi Iván MSZP-s képviselők csütörtökön nyújtották be az országgyűlésnek javaslatukat, amely a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló, 2000-ben elfogadott törvényt módosítaná.

Az indoklás szerint előfordulhat olyan helyzet, hogy olyan személy szerez a köztársasági elnöki címmel lakáshasználati jogot, aki a korábbi a legmagasabb közjogi tisztségeket betöltő személyekre vonatkozó szabályozás alapján már megszerezte azt. A jelenleg hatályos törvény szerint a köztársasági elnököt a mandátumának megszűnése után, kérelmére, lakáshasználati jog illeti meg. A lakást, amelyhez a törvény szerint legalább három lakószoba tartozik - a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) biztosítja. A jogosultság a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti.

Sólyom László leköszönő köztársasági elnöknek az Alkotmánybíróság volt elnökeként 1998 óta a használatában van egy XII. kerületi állami tulajdonú lakás. A jelenlegi törvény szerint - mint volt köztársasági elnök - ha kéri, megfelelő lakáshasználati jog illeti meg. Molnár Csaba, az MTI-nek azt mondta: biztos benne, hogy Sólyom László olyan államférfi, aki az újabb lakáshasználati jogot nem venné igénybe, pártja azonban úgy látja, hogy ez egy olyan kiskapu a törvényben, amit azért kellene bezárni, mert a jövőben is felvetődhet problémaként.