Még vár a Fidesz a napi testnevelésórákkal

Vágólapra másolva!
A Fidesz oktatáspolitikusainak tiltakozására egyelőre lekerül a napirendről az a törvénymódosítás, amely előírná, hogy heti öt testnevelésórát kell tartania az iskolákban. Az oktatási bizottság fideszes alelnöke szerint a napi egy tornaóra ötletével ők is egyetértenek, és ősszel visszatérnek a témára.
Vágólapra másolva!

Egyelőre mégsem lesz heti öt testnevelésóra az általános iskolákban, mert a Fidesz-frakció is támogat egy benyújtott módosító javaslatot, amely kivenné az erre vonatkozó részeket a törvénytervezetből. A módosító javaslatot az oktatási bizottság nyújtotta be július 19-én és további szakpolitikai egyeztetések szükségességével indokolja, hogy miért nem vezetné be a heti öt tornaórát.

"Amikor a javaslat megjelent, Pokorni azt mondta, hogy több szempontból nincs jól összerakva" - mesélte az [origo]-nak Pósán László, az oktatási bizottság fideszes alelnöke, hogy milyen kifogásai voltak a bizottságnak, illetve annak elnökének, Pokorni Zoltánnak. Pósán szerint több részlet sem volt pontosan kidolgozva, például az, hogy mikortól kerülne bevezetésre a heti öt testnevelésóra, hogyan változna meg az órarend, vagy hogy kik tarthatnák meg a szakedzéseket.

Szerinte nem meglepő, hogy ilyen részletekre nem gondoltak a heti öt testnevelésóra tervét is tartalmazó, sporttal összefüggő törvények módosító javaslatait kidolgozó fideszes politikusok. "Egyikük sem dolgozott közoktatásban, nem értenek hozzá, de nem volt ebből probléma, sikerült meggyőznünk őket" - mondta Pósán az eredeti törvényjavaslatot benyújtó Bánki Erikről, Szalay Ferencről, Csizi Péterről és Soltész Miklósról.

Pósán azt mondta, volt egy frakción belüli vita a tornaórák számának azonnali megemelésének támogatóival, de végül elfogadták a szakmai érveiket és az egész frakció egységesen támogatja a módosító javaslatot. Pósán szerint az elvet ők is teljes mértékben támogatják, és leghamarabb az őszi ülésszakban kidolgozhatják a részleteket. Szerinte optimális esetben a 2012-ben kezdődő tanévben vezethetik be az elsősöknek a heti öt tornaórát.

A napi rendszerességű testnevelésóra bevezetését a Fidesz választási programjában megígérte. A sporttal összefüggő törvényekről csütörtök délután szavaznak a parlamentben és Pósán elmondása szerint biztosan elfogadják a módosított törvényjavaslatot.