Vágólapra másolva!
Megválasztották az Országos Választási Bizottság tagjait, belőlük áll majd az őszi önkormányzati választások alatt a testület. A Fidesz javaslatára ezentúl minden általános választás előtt meg kell újítani a bizottságot. A testület elnöke Bordás Vilmos lett.
Vágólapra másolva!

Megválasztották csütörtökön az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjait. Az OVB tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot 244 igen szavazattal fogadta el a parlament, 65 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett. Nemmel szavazott az MSZP és a Jobbik frakciója, továbbá az LMP-s Karácsony Gergely, míg az LMP-frakció többi tagja tartózkodott.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján az OVB új tagjai: Bordás Vilmos, Bozsóki Éva, Hunyadfalvi Ákos, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Sasvári Róbert; póttag pedig Székely László. A tagok pénteken Bordás Vilmost választották a testület elnökévé, helyettesévé pedig Sasvári Róbertet. A tagok pénteken letették az esküt is.

A parlamenti pártok a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi általános választásának kitűzése előtt tehettek javaslatot az OVB tagjaira. A határozati javaslat indoklása szerint az OVB tagjait olyan szakemberek közül választották ki, akiknek választásszakmai ismeretei megkérdőjelezhetetlenek, jelentős elméleti, jogalkalmazói ismeretekkel és gyakorlattal rendelkeznek.

A parlamenti honlapon olvasható önéletrajzok szerint Bordás Vilmos ügyvéd, 2009-től Magyar Televízió kuratóriumának elnökségi tagja. 1990 óta az OVB Fidesz által delegált tagja, az idei parlamenti választások előtt pedig rendes tagnak választották.

Bozsóki Éva szintén ügyvéd, a 2010-es választásokon a Fővárosi és Pest megyei választási körzetek Fidesz-MPP jogi koordinátora volt. Hunyadfalvi Ákos Veszprémben dolgozik ügyvédként. Önéletrajzában feltüntette, hogy fia évek óta Fidesz-tag.

Pozsár-Szentmiklósy Zoltán jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara alkotmányjogi tanszékén egyetemi tanársegéd és igazgató az ELTE Bibó István Szakkollégiumában, korábban jogászként dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságban. Őt az LMP kérte fel a jelöltségre, azt mondta, teljes mértékben független jelöltnek tekinti magát, amit a pártok el is fogadtak.

Sasvári Róbert Pécsen ügyvéd. Márciusban a Fidesz-KDNP OVB-delegáltjaként tehetett esküt a házelnök előtt.

Az OVB megújítása egy június 21-én elfogadott fideszes indítvány nyomán vált szükségessé, amelyet Horváth Zsolt kezdeményezett. Az új szabály szerint az OVB minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás - előtt megújul: az OVB választott tagjait a választások kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kell megválasztani. Ehhez módosítani kellett a választási eljárásról szóló törvényt, amelyet a kormánypárti többség szavazott meg.