Száműzné a borítékot a választásokról egy jobbikos képviselő

Vágólapra másolva!
Borítékok nélkül bonyolítaná le a jövőben a választásokat egy jobbikos képviselő, aki szerint a módszer nem csak olcsóbb, de a csalások lehetőségét is csökkentené. Korábban az akkor még ellenzéki Fidesznek is volt hasonló javaslata.
Vágólapra másolva!

Megszüntetné a boríték használatát a választásokon Korondi Miklós jobbikos képviselő. A választási törvényhez benyújtott módosítása törölné a boríték használatára vonatkozó előírást, amit azzal indokol, hogy "a borítéknak szerepe nincs, sőt az alkalmazása negatív következményekkel járhat". Korondi szerint a boríték elhagyása jelentős anyagi megtakarítást jelentene, és csökkentené a láncszavazás néven ismert választási csalás lehetőségét.

A láncszavazás vádja minden választáson felmerül, de még soha nem bizonyították, hogy valaki élt volna vele (egy 2006-os ügyről itt olvashat). A módszer lényege, hogy az első szavazó üres borítékot dob a szavazóurnába, a lepecsételt szavazólapot pedig magával viszi a megbízóhoz. Az beikszeli a kívánt pártot és jelöltet, majd átadja a következő szavazónak. Ő az előre kitöltött lapot teszi a borítékba, a lepecsételt üreset pedig visszaviszi a megbízónak, amiért megkapja a megígért ellenszolgáltatást.

A boríték elhagyását a Fidesz már 2007-ben javasolta. Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója (ma a fejlesztési minisztérium államtitkára) akkor főként a takarékossággal, illetve környezetvédelmi szempontokkal érvelt.