Véget vet a patikaliberalizációnak a kormány

Vágólapra másolva!
Az előző kormány elhibázott lépéseinek korrekciójával indokolta az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését és a patikaalapítás feltételeinek szigorítását Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter keddre virradó éjjel a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az Egészségbiztosítási Felügyeletet a Gyurcsány-kormány által szorgalmazott a több biztosítós egészségügyi modell kulcsszereplője lett volna, de a tervezett változtatások leállításával feladatát nem gondolták újra, ezért szerepköre feleslegessé vált - mondta Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter a kormány által benyújtott egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló parlamenti vitában keddre virradó éjjel. Réthelyi szerint a patikaliberalizáció sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a kormány szigorítja a patikaalapítás szabályait.

A felügyelet megszüntetését Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEM) egészségügyi államtitkára június 10-én jelentette be egy egészségügyi konferencián. Az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot múlthét pénteken nyújtotta a kormány a parlamentbe.

Réthelyi Miklós országgyűlési felszólalásában elmondta, hogy a felügyelet jogkörei közül megmarad, és az "ágazatban már bizonyított" szervekhez kerül betegek jogainak védelme. A felügyeletnek a korházi várólistákkal kapcsolatos teendőit az egészségbiztosítóhoz utalná a kormány. Megszűnik viszont a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása elleni fellebbezés lehetősége, a döntés ellen a jövőben bíróságokhoz lehet fordulni.

A miniszter emlékeztetett, hogy a Fidesz-KDNP már 2007-ben, az gyógyszertár-alapítási szabályrendszer hatályba lépésekor jelezte, nem ért egyet a patikaliberalizációval, és amint lehetősége lesz, kezdeményezi a szabályozás módosítását. Réthelyi szerint az elmúlt években főleg a nagyvárosokban, és nem a kistelepüléseken jöttek létre új gyógyszertárak, és több száz patika évek óta veszteségesen működik. A kedvezőtlen változások között említette a miniszter a tulajdonosi szerkezet átalakítását, a külföldi érdekeltségek megjelenését is.

A miniszter azt mondta, a gyógyszerpiacon meghatározóvá váltak a kereskedelemben alkalmazott forgalomnövelő technikák, noha "a gyógyszerek többletfogyasztása nem kívánatos". Az újraszabályozás kidolgozásához hosszabb idő szükséges, ez őszre várható, a javaslat most a patikaalapítás átmeneti korlátozását mondja ki - jelentette ki Réthelyi Miklós.