Közmunkások bonthatják az árvízben megsérült házakat

Vágólapra másolva!
A kormány nem pénzzel, hanem közmunkásokkal segítené az árvízben megsérült házak bontását. A kormányszóvivő szerint ha a hárommilliárd forintos újjáépítési keretből költenének erre is, lehet, hogy valakinek nem jutna tető a feje fölé.
Vágólapra másolva!

A kormány tervei szerint az árvízzel kapcsolatban meghirdetett közmunkaprogramokban részt vevők segíthetnek a megrongálódott épületek bontásában - közölte kérdésre válaszolva a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A kormány több mint hárommilliárd forintos keretet biztosít a magánházak újjáépítésére, illetve új lakás vásárlására, de ez a pénz nem fordítható bontásra, mert ha ezt is ebből fizetnék, akkor lehet, hogy maradnának olyan családok, amelyeknek "nem jut tető a feje fölé" - magyarázat Nagy Anna.

A kabinet ezt a helyzetet úgy igyekszik orvosolni, hogy a már meghirdetett közmunkaprogramokat kiterjesztené a bontási munkálatokra is. Vagyis az önkormányzatok nem közvetlenül pénzt adnak a bontásokra, hanem közmunkásokat biztosítanak erre a célra - mondta Nagy Anna. Kérdésre hozzátette, eredetileg 2.500 közmunkásról volt szó, de információi szerint számuk azóta már nőtt.

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, Jávor Benedek csütörtökön az MTI-nek azt mondta, javasolni fogja a kormánynak, hogy nyissa meg az újjáépítési keretet a bontási munkák számára is.