Jogerős ítéletre hivatkozva visszakéri frekvenciáját a Sláger Rádió

Vágólapra másolva!
Megnyerte az ORTT ellen indított pert a Sláger Rádió és a Danubius Rádió, amelyek múlt ősszel vesztették el országos rádiófrekvenciájukat. A Sláger képviselője szerint az ítéletben az áll: a végül győztesként kihírdetett Neo FM pályázatát ki kellett volna zárni, így jogszerűtlen a velük kötött szerződés, a Sláger Rádiónak vissza kell kapnia a frekvenciáját. A Neo FM viszont azt állítja, az ítélet mellettük szól, a bíróság is kimondta, hogy nem kell felbontani a velük kötött műsorszolgáltatási szerződést.
Vágólapra másolva!

Jogerősen pert nyert a Sláger Rádió az ORTT ellen - közölte a Sláger Rádió pénzügyi igazgatója, Jakus László szerdán az MTI-vel. Mint közleményében írta, a Fővárosi Ítélőtábla szerdán helybenhagyta a Fővárosi Bíróság januári ítéletét, amely szerint az ORTT már be sem fogadhatta volna a Neo FM pályázatát, ezért nem nyilváníthatta volna nyertessé, és nem is köthetett volna a céggel műsorszolgáltatási szerződést.

A Sláger Rádió elvárja az ORTT-től, hogy a jogerős ítéletben foglaltaknak tegyen eleget, azaz haladéktalanul mondja fel a Neo FM műsorszolgáltatási szerződését, és hozzon jogszerű döntést az országos rádiós frekvenciapályázatok ügyében - közölték. "Ennek eredménye a Sláger Rádió meggyőződése szerint csak az lehet, hogy a Sláger Rádió visszakapja frekvenciáját" - írta a pénzügyi igazgató. "Minden további halogatás napról napra növeli azt a kárt, amit az ORTT törvénytelen döntésével a Sláger Rádiónak okozott" - tette hozzá.

"Az Országgyűlés meghosszabbított ülésszaka lehetőséget biztosít arra, hogy a parlament megválassza az ORTT hiányzó tagjait, és így a választások óta működésképtelen testület ismét felálljon, és eleget tegyen a jogerős bírósági döntésnek" - közölték. A Sláger Rádió szerinte készen áll arra, hogy pályázatának törvényes elbírálása esetén azonnal megkezdje műsorszolgáltatását.

Örül a Sláger szerint vesztes rádió is

A Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. viszont szerdai közleményében szintén dicsérte az ítéletet, amelyben szerintük immár jogerősen elutasította a bíróság a Sláger Rádió keresetének nagy részét, így az eredeti állapot helyreállításának kimondását is. Szerintük a Sláger Rádió pervesztését mutatja az is, hogy ki kell fizetnie a perköltséget a cégnek.

A Neo FM szerint csak annyiban adott igazat a bíróság a Slágernek, hogy megállapította: az ORTT jogellenesen engedte meg olyan pályázók indulását, akiknek - mint az FM1 Konzorciumnak is - befolyásoló részesedése volt más műsorszolgáltatóban. A jogerős ítélet ugyanakkor azt is kimondja, hogy a polgári bíróság nem kötelezheti az ORTT-t az FM1 Zrt. műsorszolgáltatási szerződésének felmondására - tették hozzá.

A Sláger Rádiót és a vele együtt országos frekvenciáját elvesztő Danubius Rádiót képviselő ügyvédi iroda vezetője, Szecskay András szerdán az MTI-nek azt mondta, a bíróság nem kötelezhette az ORTT-t a szerződések felmondására, de az indoklásokban megállapította, hogy - mivel a szerződést nem lehetett volna megkötni - a médiahatóságnak kötelessége felmondani az FM1-gyel és az Advenio Zrt.-vel kötött szerződéseket. Mint mondta, a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokon eljárt Fővárosi Bíróság ítéleteit mind a Sláger Rádió, mind a Danubius Rádió tekintetében.

Az ORTT fellebbez

Az ORTT szerda esti közleményében azt írta: "Az elsőfokú ítélet a Danubius és a Sláger Rádió egyetlen kereseti kérelmének adott helyt. Megállapította, hogy az ORTT jogellenesen járt el akkor, amikor az alaki vizsgálat során nem utasította vissza az Advenio Zrt. és az FM1 Zrt. pályázatát. Elutasította ugyanakkor a bíróság a nyertes pályázókkal megkötött műsorszolgáltatási szerződések semmisségének megállapítását... Az ORTT abban az egy kérdésben, amelyben a bíróság a felperesek keresetének helyt adott, felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz".

A Fővárosi Bíróság január 19-én hirdetett határozatot a Sláger Rádió által az ORTT ellen indított perben. A bíróság szerint jogellenes volt, hogy az ORTT nem zárta ki alaki érvénytelenség miatt a Neo FM néven rádiót indító FM1 konzorciumot, ehelyett pályázatát érdemben elbírálta, és vele kötött szerződést. A bíróság ugyanakkor az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelemnek nem adott helyt.

A Sláger és a Danubius műsorszolgáltatási szerződése tavaly november 18-án járt le, a két frekvenciára kiírt pályázaton a médiahatóság - az MSZP, a Fidesz és a KDNP által delegált tagok szavazatával - október 28-án két új céget hirdetett ki győztesként: a Danubius frekvenciáját a Class FM néven rádiót indító Advenio kapta, míg a Slágerét a Neo FM néven működő FM1 konzorcium (erről részletesen itt olvashat). Az ORTT elnöke, Majtényi László törvénytelennek nevezte a pályáztatást, és tiltakozásképpen lemondott. A döntés után a Danubius és a Sláger is pert indított. Január elején a Danubius Rádió által indított másik perben a Fővárosi Bíróság is kimondta, hogy jogsértő volt az ORTT két országos rádiófrekvenciára kiírt pályázata.