Jávor Benedeket jelöli főpolgármesternek az LMP

Vágólapra másolva!
Az LMP frakcióvezető-helyettese szoros küzdelemben nyerte el a főpolgármester-jelöltséget a csütörtöki regionális kongresszuson.
Vágólapra másolva!

Jávor Benedeket választotta az LMP fővárosi főpolgármester-jelöltjévé a párt budapesti regionális kongresszusa csütörtöki ülésén - értesült LMP-s forrásból az MTI. A másik jelölt Somfai Ágnes volt, az MTI információja szerint viszonylag szoros küzdelemben dőlt el a jelöltség. Kettejük között egy 66 fős testület döntött, amelynek tagjait a kerületi szervezetek jelölték.

Az LMP már június közepén bejelentette, hogy önálló főpolgármester-jelöltet indítanak. Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje ennek ellenére támogatást és együttműködést kért a párttól, a szocialista politikus azzal érvelt, hogy szerinte csak így lehetne legyőzni a Fideszt és jelöltjét, Tarlós Istvánt.

A szocialisták kérését Schiffer András, az LMP frakcióvezetője nyílt levéltben elutasította azzal, hogy pártja a legutóbbi kongresszus egyhangúlag úgy döntött: az LMP a fővárosi helyhatósági választáson egyetlen parlamenti párttal sem kíván együttműködni. "A 'független' főpolgármester-jelölt közös felkérése - ha őszinték akarunk lenni magunkkal és választóinkkal szemben - ebbe a kategóriába tartozik" - írta Schiffer. Schiffer az együttműködés elutasítását azzal indokolta, hogy az LMP egyik parlamenti pártban sem lát partnert ahhoz, hogy "a főváros fejlődését kiszabadítsák az ingatlanspekulánsok és más, az önkormányzati hatalommal összefonódott oligarchák hálójából".