Feljelentette a Jobbik a titkosszolgálat vezetőjét

Vágólapra másolva!
Feljelentette az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét Staudt Gábor jobbikos képviselő, amiért őt, és három másik, országgyűlési bizottságba jelölt párttársát a C típusú átvilágítás során nemzetbiztonságilag kockázatosnak találták. Szerinte ezért a hivatal előző kormány idején kinevezett főigazgatója a felelős.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés és becsületsértés bűntette miatt feljelentést tett Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteken a Legfőbb Ügyészségen Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) - a korábbi Nemzetbiztonsági Hivatal - főigazgatója ellen, amiért pártjának négy országgyűlési képviselőjéről a C típusú átvilágítás során a hivatal azt állapította meg, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Staudt egyben az adatvédelmi biztoshoz is fordul a nemzetbiztonsági kockázatot megállapító szakvélemények nyilvánosságra hozataláért és az egész rendszer felülvizsgálatáért. Hozzátette, időpontot kért Pintér Sándor belügyminisztertől, mert személyesen szeretné tisztázni vele a történteket. A jobbikos képviselő szerint a történtekért személyesen Balajti László, "a Gyurcsány-rezsim" által itt hagyott főigazgató a felelős.

A szakvéleményben foglaltakat firtató újságírói kérdés elől kitért, úgy fogalmazott, csak "véleménynyilvánítások", "jogszabályba nem ütköző tevékenységek" alapján mondták ki róluk, hogy ők kockázatot jelentenének. Ezért is kérték, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket a szakvéleményeket, szerinte ha ez megtörténik, az emberek is láthatják majd, hogy "a Gyurcsány-rezsim hogyan próbál tovább élni". Hozzátette: reméli, hogy már nem sokáig megy így tovább, és a felelős, Balajti László "elnyeri méltó büntetését" ebben az ügyben.

A Jobbik négy, bizottsági helyre jelölt képviselőjénél múlt héten nemzetbiztonsági kockázatot állapítottak meg a bizottsági helyek elfoglalásához szükséges C típusú átvilágítás során, erről részletesen itt olvashat. Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti, Staudt Gábor pedig a nemzetbiztonsági bizottságban képviselné a Jobbikot. A párt azonban nem marad delegált nélkül a testületekben, mivel a rendészeti bizottságba jelölt Rubi Gergely átvilágítása már lezárult, a nemzetbiztonságiba pedig átmenetileg olyan politikust küldenek, aki átment az ellenőrzésen - mondta Staudt.