Elismerte hibáját a kórház a maró anyaggal itatott kismama ügyében

Vágólapra másolva!
Kártérítést fizetne az Állami Egészségügyi Központ annak a nőnek, akit maró folyadékkal itattak meg savlekötő helyett - közölte a kórházat felügyelő minisztérium. A tárca szerint az intézmény elismeri a hibáját az ügyben, amelyet a rendőrség is vizsgál.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi és belső vizsgálat is folyik az Állami Egészségügyi Központban (ÁEK), ahol februárban az egyik betegnek a műtét előtt savlekötő helyett lúgot adtak - reagált egy közleményben a kórházat felügyelő Honvédelmi Minisztérium a pénteken kirobbant ügyre.

A vizsgálatok lezártáig türelmet kérő minisztérium szerint az ország egyik legnagyobb és legjobban felszerelet egészségügyi intézményeként számon kórház elismerte, hogy hibázott, tehát azt is, hogy kártérítési felelőssége van, és ennek megfelelően tárgyalnak is a károsodást szenvedett beteggel a kártérítésről. A kórház ezen kívül vállalja, hogy ha a beteg beleegyezik, az általuk okozott sérülést helyreállítják és folytatják a kezelését - áll a közleményben.

A Népszabadság számolt be arról, hogy az Állami Egészségügyi Központban egy szülő nővel savlekötő helyett maró folyadékot itattak. A nővel - aki február közepén került az intézménybe túlhordott terhességgel - a császármetszés előtt akartak savlekötőt itatni, hogy ne égjen a gyomra, de az első korty után égni kezdett a szája és vért hányt. A gyerek megszületett, de az anya olyan rosszul volt, hogy már nem tudott vele foglalkozni. Ennek ellenére a Népszabadság szerint a szülészetre szállították.

Végül az egyik orvos kezdett el gyanakodni, hogy mérgezés történhetett, ezért elküldte a toxikológiára, ahová már mentővel szállították át. Kiderült, hogy a gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott, egy hónapon át volt kórházban a lúg okozta marás miatt. Az asszony nem tud rendesen enni, csöveken át táplálják, mivel a balesettől beszűkült a nyelőcsöve. Legközelebb februárban tudják megműteni, akkor megpróbálják kicserélni a nyelőcsövét, de a lap szerint ez sem garantálja teljes felépülését.

A minisztérium szerint február óta a kórház kezdeményezésére rendőrségi eljárás folyik az ügyben, hogy megállapítsák, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. Az intézmény belső vizsgálata pedig arra keresi a választ, hogy megállapítható-e személyi fegyelmi felelősség. A közleményben leszögezik: ezek a vizsgálatok nem befolyásolják az érintett beteggel folytatott kártérítési tárgyalásokat.