Bocsánatot kér a lógásról kiabáló jobbikos képviselő

Vágólapra másolva!
Hétfőn a parlamentben kér bocsánatot Novák Előd jobbikos képviselő, amiért a hétfői ülésen egy fideszes képviselő mentelmi jogának tárgyalásakor azt kiabálta be, hogy "lógjon!". A Fidesz továbbra is fenntartja, hogy Nováknak le kellene mondania mentelmi jogáról. Az MSZP és az LMP szerint viszont a Fidesznek ugyanilyen érzékenyen kellene reagálnia más, hasonló esetekben is, amikor nem fideszes képviselőre tesznek ilyen megjegyzéseket.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, napirend előtt a parlament plenáris ülésén kér bocsánatot Novák Előd jobbikos képviselő, amiért a hétfői ülésen a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogának megvitatása során azt kiabálta be, hogy "lógjon!". A Fidesz a házbizottság csütörtöki ülésén is felszólította Novák Elődöt, hogy hétfői bekiabálása miatt mondjon le képviselői mandátumáról, de erre sem a Jobbik, sem Novák szerint nincs szükség. Az LMP és az MSZP a Fidesztől hasonló esetekben is ugyanilyen "érzékenységet" kér.

Novák Előd saját bekiabálásáról azt mondta: az "humoros és kétértelmű volt", mert arra gondolt, hogy "függesztődjék fel" a mentelmi jog, azaz "lógjon", de ezt nem lehet komoly fenyegetésnek tekinteni.

A fideszes Mátrai Márta a házbizottság csütörtöki ülése után közölte: a megbeszélésen a Fidesz nehezményezte Novák Előd "stílusát"; és bár a házszabály nem rendelkezik a kulturált viselkedésről, az elvárható minden képviselőtől. A házbizottság ülésén kérték az ellenzéki pártok elhatárolódását, az LMP és az MSZP ezt meg is tette, de a Jobbik később alakítja ki álláspontját a lemondásról. A Fidesz hétfőn elfogadja Novák Előd napirend előtti bocsánatkérését, de ez nem írja felül a lemondás szükségességét - tette hozzá Mátrai.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója azt mondta, hogy álláspontjuk világos, Novák Előd nem mond le mandátumáról, ezt a frakció sem kéri tőle. A házbizottságban konszenzus született arról, hogy Novák Előd hétfőn, a napirend előtt, egy percben bocsánatot kér, és elmondja: bekiabálása rosszul sikerült tréfa volt, ha ezzel megsértett valakit, akkor attól elnézést kér - mondta.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője szerint jó, hogy a Fidesz is "felébredt" és a Jobbikot kemény elhatárolódásra, Novák Elődöt pedig lemondásra szólította fel. Mint mondta, azt kérte a házbizottságban, hogy hasonló legyen az elbánás akkor is, amikor nem fideszes, KDNP-s képviselőt ér szóbeli inzultus. Úgy vélekedett, hogy a Jobbik-frakció részéről folyamatosak a becsmérlő megjegyzések, amelyek szinte minden esetben az MSZP-t érintik, ilyenkor "kisebb a Fidesz érzékenysége, sőt, együtt tapsol a Jobbikkal".

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, pártja határozottan elutasítja azt a viselkedést, amelyet Novák Előd mellett más jobbikos képviselők is tanúsítottak. Szeretnénk, ha a házvezetés és a kormány hasonló érzékenységet tanúsítana akkor is, amikor a Jobbik frakciójából "cigánybűnözőznek", és az alkotmányos értékekkel nem igazán összeillő megjegyezéseket tesznek - tette hozzá.