A kormány javaslatát bírálja egy antikorrupciós szervezet

Vágólapra másolva!
Csökkenti az átláthatóságot és visszaélésekre is lehetőséget ad a Transparency International szerint a közbeszerzési törvény tervezett módosítása. A korrupció ellen küzdő szervezet többek közt azt kifogásolja, hogy nem lesz összeférhetetlenségi ok, ha valaki részt vesz egy pályázat előkészítésében, a jogi szolgáltatásokat vagy az ingatlanvásárlásokat pedig nem is kell pályáztatni.
Vágólapra másolva!

Több ponton is aggályosnak tartja a közbeszerzési törvény tervezett módosítását a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezet. A kormány által benyújtott, már a parlament előtt lévő, csak a szavazásokra váró javaslat legfőbb célja a kormány szerint a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése és felgyorsítása, de a TI szerint a módosítások egy jelentős része csökkenti a közpénzek felhasználásának átláthatóságát.

A TI álláspontja szerint jogbizonytalanságot okoz, és növeli korrupció esélyét, hogy a módosítás értelmében nem lenne összeférhetetlenségi ok, hogy valaki részt vesz egy közbeszerzési eljárás előkészítésében. A TI szerint visszaélésre adhat lehetőséget, hogy valaki már a kiírás előtt ismerheti az ajánlatkérő szándékait. A javaslat kiveszi a közbeszerzések hatálya alól a jogi szolgáltatásokat, ami a TI szerint "a nemrég napvilágra került korrupciós ügyek tekintetében" nem indokolható módosítás.

A TI szerint visszaélésre adhat lehetőséget az a módosítás is, amely szerint a pályázók megtilthatják "részinformációk, alapadatok nyilvánosságra hozatalát", vagyis azt, hogy adatokat közöljenek a pályázatukról. Ez az antikorrupciós szervezet szerint "a nyilvánosság korlátozásának egy új, bizonytalan kategóriáját vezeti be. Ezért nem látjuk indokoltnak, hogy az ajánlattevő a vonatkozó módosításra való hivatkozással további adatok nyilvánosságra hozatalát megtagadhassa."

A módosítással törölnék a közbeszerzési törvényből azt a rendelkezést, amely előírja az ajánlatkérő és a nyertes ajánlattevő közötti szerződések nyilvánosságra hozatalát. Ez a TI szerint csökkenti az átláthatóságot, akárcsak az, hogy a tervezet kivenné a közbeszerzések közül az ingatlanok megvásárlását. A TI a versenyt korlátozó módosításnak tartja, hogy az 50 millió forint alatti árubeszerzések és szolgáltatásvásárlások esetén kizárhatnák a pályázók közül a 100 millió forintnál nagyobb éves árbevétellel rendelkező cégeket (korábban egymilliárd forint volt ez a határ).

A TI ugyanakkor több pozitívumot is talált a tervezetben, amelyek megítélésük szerint csökkentik a korrupciós kockázatot. A TI szerint például a költségeket és a megvesztegetés esélyét is csökkenti, hogy a jövőben nem lenne kötelező a közbeszerzési tanácsadó igénybevétele. A szervezet ugyanakkor több javaslatot is tett, például azt, hogy az off-shore cégek esetén a törvény rendelkezzen az átláthatósági követelményeiről is.