Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Erejét fitogtatná Orbán előtt az MSZP-elnökké választott Mesterházy

Vágólapra másolva!
Harcos ellenzéki politikát ígért Mesterházy Attila elnökjelölt a szocialisták kongresszusán, és azt mondta: ha négy év múlva egyáltalán lesznek még választások, végrehajtják a baloldali fordulatot. Mesterházyt választották pártelnökké a kongresszus zárt ülésén. Bár Mesterházy volt az egyetlen elnökjelölt, csak a szavazatok 87 százalékát kapta meg.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attilát, a párt frakcióvezetőjét választotta pártelnökké az MSZP szombati tisztújító kongresszusa. Mesterházy 357 szavazatból 308-at kapott, pedig ő volt az egyetlen jelölt. Az MSZP elnökhelyettese Balogh András, a párt korábbi államfőjelöltje lett, az országos választmány elnöke Simon Gábor, a párt pénztárnoka Brecskáné Nagy Mária maradt. Alelnöknek Kovács László korábbi uniós biztost és Szabadkai Tamást választották meg.

Az országos elnökség tagjaivá választották még Bárándy Gergelyt, Csabai Lászlónét, Harangozó Tamást, Herczog Editet, Katona Tamást, Korózs Lajost, Kunhalmi Ágnest, Puch Lászlót, Szanyi Tibort és Teleki Lászlót. Az új pártvezetésből csak Mesterházy, Bárándy, Herczog és Puch volt tagja az előző elnökségnek.

Messziről jött ember

A tisztújítás eredményét a kongresszuson részt vevő szocialisták az [origo]-nak úgy értékelték, hogy a leköszönő pártvezetés mindent megtett, hogy visszaszorítsa a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök híveinek tartott politikusokat, illetve a választási kudarc egyik felelősének tartott budapesti pártvezetést. Utóbbiakról az egyik vidéki nagyváros küldötte az [origo]-nak azt mondta: a BKV és más fővárosi cégek botrányai rányomták bélyegüket az egész pártra, ami nagyon rosszul jött a kampányban.

Az elnökhelyettesi posztra a kongresszus előtt jelölték Molnár Csaba korábbi kancelláriaminisztert is, de végül ő visszalépett. Ezt a párt egyik névtelenséget kérő korábbi vezetője azzal magyarázta, hogy nem akart az államfőjelölt Baloghgal szemben indulni. Több forrásunk is azt mondta: a párt egyik érdekcsoportjához sem tartozó - ezért mindenki által támogatható - Baloghot épp azért jelölték, hogy ne a Gyurcsány hívének tartott Molnár, vagy a budapestiek által is támogatott Szabó legyen a második ember.

Egy, a jelölési folyamatot közelről ismerő szocialista képviselő szerint inkább arról lehet szó, hogy Molnár hiányolta a világos jövőképet és az ellenzéki stratégiát, ezért nem akarta a nevét adni az új pártvezetéshez. Egy korábbi pártvezető pedig úgy értékelte Molnár visszalépést, hogy a "gyurcsányisták" már az előző, júniusi kongresszuson vereséget szenvedtek, ezért a háttérbe vonulnak, megvárják, hogyan alakul a párt jövője.

Mesterházy: Kíméletlen a Fidesz

"Ellenfeleink egy kíméletlen hatalmi gépezetet hoznak létre, nem válogatnak az eszközökben" - mondta az MSZP tisztújító kongresszusán Mesterházy Attila elnökjelölt, aki szerint az MSZP-nek harcos ellenzéki pártként kell viselkedni a következő négy évben. "Ha lesznek 2014-ben demokratikus választások", akkor Mesterházy szerint képesnek kell lenniük végrehajtani a "baloldali fordulatot".

Szerinte az Orbán-kormány csak az erőből ért, a szép szóból nem. Ennek érdekében Mesterházy azt ígérte, hogy összefognak a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel és megmagyarázzák az embereknek, hogy milyen veszélyes a kormány politikája. Mesterházy a párt legfontosabb céljának a teljes foglalkoztatás elérését, illetve a jogállamiság védelmét nevezte.

A pártelnök-jelölt azt mondta: a megerősödés érdekében újjászervezik a pártot, ezentúl mindig meghallgatják a párttagok véleményét, új kommunikációs szervezetet építenek ki, és fellépnek a párton belül a "kibeszélők" ellen. "Az MSZP egységének szétzilálása az MSZP végét jelenti. Én ehhez az önsorsrontó politikához nem leszek partner" - mondta Mesterházy, aki azt ígérte, mindenkinek szövetségese lesz, aki a szocialista párt sikeréért dolgozik.

A jelölt hosszan bírálta a Fidesz és a kormány tevékenységét. Azt mondta: a kormány tevékenysége veszélyezteti a szolidaritást, uralni akarja a médiát, "tekintélyelvű, rendies világot akar kiépíteni". A pártelnök-jelölt szerint a Fidesz hazudott a kampányban és becsapta az embereket, mert azt ígérte, mindenre több pénz lesz, radikális adócsökkentést hajt végre, két hét alatt megerősíti a közbiztonságot, de ezekből vagy nem lett semmi, vagy az ellenkezője történt.

Lendvai Orbán nyilatkozatával viccelődött

Nem fogja zsűrizni a kongresszuson megválasztandó új elnökség munkáját, de később sem lesz tétlen, túl sok terve, hite és mérge van még - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke. Szerinte a párt áprilisi választási kudarcáért elsősorban az MSZP hitelvesztése, régi és új korrupciós ügyei és szervezeti rugalmatlansága a felelős, amit a pártelnök az MSZP legnagyobb sarának nevezett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mesterházy a megválasztását követő sajtótájékoztatón (további képekért kattintson!)

A leköszönő pártelnök beszédében élesen bírálta az Orbán-kabinet tevékenységét, azt mondta, a kormány "műnemzetet" épít, felszámolja a független intézmények függetlenségét, "műelnököt ültet" a Sándor-palotába, acsarkodást kelt a közéletben, "patyomkin demokráciát" épít. Lendvai beszédében bírálta a kormány társadalompolitikáját is, azt mondta, az Orbán-kormány a kispénzűekkel fizettetné ki a nagyobb keresetűek adócsökkentését. Lendvai beszéde elején felmutatta a nemzeti együttműködés egy kinyomtatott példányát, azon ironizálva, hogy az Orbán-kormány határozata szerint már az MSZP kongresszusán is ki kell függeszteni azt.

A leköszönő pártelnök szerint a szocialisták nem használták ki a kampányban a válságkezelő Bajnai-kormány sikereit sem. Viszont a pártelnök sikernek nevezte, hogy az MSZP baloldali témákkal foglalkozott, és "tehervállalásra kényszeríttette az elitet", tárgyalt az áramszolgáltatokkal, tompítani tudta a válságkezelés terheit. Lendvai azt mondta: a párt életképes maradt, megőrizte az egységét, de szerinte ez önmagában nem érték, mert a morális megújulás még csak most következik.

Lendvai Ildikó szerint az MSZP nem léphet az öngyilkos bezárkózás útjára, és meg kell akadályozni, hogy "Budapest városa és demokratikus közössége a vesztébe rohanjon". Lendvai szerint az MSZP-nek nincs ideje lábadózni, mert gyors és rossz irányú társadalmi átalakulás indult el az országban, aminek gátat kell vetni.

"A verseny hosszú, és a végén kiderül, hogy te magad voltál az ellenfél" - idézte Kurt Vonnegut amerikai írót Simon Gábor, az országos választmány elnöke, aki úgy látja: helyesen döntöttek, amikor az elmúlt években támogatták a kormányt. Kiderült azonban, hogy az emberek ellenében nem lehet döntéseket hozni. Simon szerint a pártot úgy kell átszervezni, hogy két éven belül visszaszerezzék a az emberek bizalmát, újra váltópárttá váljanak, és 2014-ben le is váltsák a Fideszt. A posztért ismét induló választmányi elnök szerint "rendezni kell a média ügyét", hogy a párt képes legyen megjelentetni magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről