A sajtóból kigyűjtött cégek után kutat az elszámoltatási kormánybiztos

Vágólapra másolva!
A sajtóban felmerült gyanús ügyek alapján összeállított céglistát küldött az állami vállaltokhoz Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, aki azt szeretné tudni, hogy a cégeknek milyen állami megrendeléseik voltak. A listán több olyan cég is szerepel, amely a korábbi kormányfőhöz, Gyurcsány Ferenchez köthető.
Vágólapra másolva!

Egy 85 cég nevét tartalmazó levelet küldött az állami cégeknek Papcsák Ferenc, elszámoltatásért felelős kormánybiztos. A cél egyszerűen az, hogy megnézzék, ezek a cégek az állami szervezetrendszerben hogyan, miként mutatkoztak meg - mondta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) céglistáról szóló levelét közlő Indexnek Papcsák.

A kormánybiztos szerint döntően az utóbbi években sajtóban megjelent gyanús ügyek alapján állították össze a listát. A levél mellékletében felsorolt 85 cégről az állami tulajdonú vállalatoknak csütörtök délután öt óráig kellett közölniük, hogy a listában szereplő cégekkel 2002 óta milyen szerződéseket kötöttek az állami cégek, intézmények és mennyit fizettek nekik.

A céglista az Index szerint két részre osztható: az első 52 cég vegyes, az utolsó 33-at Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő személye kapcsolja össze. A cégnévsor az In-Kal Security-val kezdődik, és szerepel rajta több olyan cég is, melyben volt kormányzati kommunikációs szakemberek - többek között Szigetvári Viktor, az MSZP volt kampányigazgatója és Batiz András korábbi kormányszóvivő - érdekeltek. Míg a Political Capital Kft. szerepel a névsorban, a cégcsoport többi tagja már nem.

A Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő érdekeltségébe tartozó, a listán szereplő cégek közül több már évekkel ezelőtt megszűnt, mások árbevétele az egymillió forintot sem érte el az utóbbi években. A négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló közül - bár mindegyiknek vannak állami megrendelései - csak a Deloitte került a listára. A könyvvizsgálót korábban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, és kinevezéséig Oszkó Péter, a Bajnai-kabinet pénzügyminisztere vezette.

Papcsák az Index kérdésre elmondta, ez csak egy előzetes tájékozódás, ezért a kérdések lényegében kimerülnek az üvegzseb program keretében közzéteendő adatokban, a tényleges vizsgálatot pedig majd a minisztériumok végzik el, az eredményekről a tárcákat kell kérdezni.