Alkotmánybíróság elé vinné a médiacsomagot az MSZP

Vágólapra másolva!
Ha a parlament elfogadja a Fidesz által beterjesztett médiaalkotmányt, akkor az MSZP emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul. A médiacsomaghoz tartozó szabályozás az ellenzéki párt szerint nemcsak alkotmányellenes, de teljesen hibás.
Vágólapra másolva!

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a Fidesz nem vonja vissza és az országgyűlés elfogadja az úgynevezett médiaalkotmányt. Mandur László szocialista országgyűlési képviselő szerdán azt mondta: a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitája is azt bizonyította, hogy az egyetlen járható út lenne, ha az előterjesztők visszavonnák az előterjesztés. Hozzátette, reméli, hogy a Fidesz "hallgat a józan eszére" és az elhangzott véleményekre.

Nem volt olyan ellenzéki párt vagy szakmai szervezet, amelyik ne támadta volna a törvényjavaslatot, ami szerinte alkotmányellenes és nem illeszkedik az uniós irányelvekhez sem - jelentette ki Mandur, aki szerint a médiaalkotmány alapfelfogásában és koncepciójában is hibás, ezért nehéz módosító indítványokkal jobbá tenni. Egy célt szolgál, hogy a Fidesz kiterjessze a média feletti uralmát - mondta.

Az öt részből álló fideszes médiacsomaghoz tartozó úgynevezett médiaalkotmány általános vitáját folytatta le szerdán az országgyűlés. A fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat a sajtó alapvető jogait kívánja meghatározni. Az előterjesztés zárószavazása várhatóan ősszel lesz.