Az új házelnököt is levélben jelöli Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
A jövő héten, írásban jelöl új házelnököt az államfővé választott Schmitt Pál helyére Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke. A párt elnöksége csütörtökön és pénteken dönt a jelölt személyéről, a legesélyesebb a posztra Kövér László, az országos választmány elnöke.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanazt az eljárást fogja követni házelnökjelölésnél, mint a köztársasági elnök esetében. A kormányfő szerdán kérdésre válaszolva azt mondta: tárgyal az elnökség, ha több javaslat is lesz, akkor külön beszélni fog. Ezután tárgyal a frakcióvezetéssel, majd írásban javaslatot lesz a képviselőcsoportnak. "A végkifejlet ügyében éppen ezért (...) most még nem nyilatkozhatok" - mondta Orbán, aki szerint a jövő héten már írásos javaslat lesz a Fidesz és a KDNP frakció előtt.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azt mondta: a Fidesz elnöksége csütörtökön és pénteken tartja ülését, itt dől el, hogy kit javasol a nagyobbik kormánypárt az országgyűlés elnökének (a szokások szerint a házelnököt mindig a legnagyobb frakcióval rendelkező párt jelölheti). Az országgyűlés várhatóan július 19-én, a rendkívüli nyári ülésszak utolsó napján választ új elnököt. A jelenlegi házelnök, Schmitt Pál augusztus 6-tól köztársasági elnök lesz.

A Fidesz egyik befolyásos politikusa hétfőn az [origo]-nak azt mondta: bár az elnökség még nem tárgyalt a kérdésről, valószínű, hogy Kövér László választmányi elnököt, a Fidesz egyik legmeghatározóbb politikusát jelölik házelnöknek. A fideszes politikus úgy fogalmazott, nem zárja ki, hogy más jelölt neve is felmerülhet, de Kövér megválasztása tűnik a legvalószínűbbnek (Kövér esélyeiről korábbi cikkünkben olvashat részletesen)