Nógrádban és Baranyában szenvedik meg legjobban a sok esőt

Vágólapra másolva!
A sok eső miatt már 37 embert kellett kiköltöztetni országszerte, Nógrádban és Baranyában a legrosszabb a helyzet. A tűzoltóságot és a katasztrófavédelmet már több mint négyszázszor riasztották. Árhullám indult el a a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók felső szakaszáról, folyamatosan árad a Hortobágy-Berettyú folyó, Észak-Magyarországon mintegy 430 kilométeren árvízi készültség van.
Vágólapra másolva!

Összesen 37 embert kellett kiköltöztetnie a katasztrófavédelem munkatársainak a keddi heves esőzések miatt. Heves megyében a legrosszabb helyzet: Egerben 13, Ecséden 3, Felsőtárkányban 5 embernek kellett elhagynia otthonát - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője kedden az [origo]-val.

Reggel 5 óta több mint 400 segélyhívást fogadtak a tűzoltóságok, háromszáznál több esetben vízszivattyúzást kértek, 68 esetben pedig kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztották őket. Az esőzések miatt már 18 épületben keletkezett kár országszerte. A legtöbb segélyhívás Bács-Kiskun, Pest és Jász-Nagykun megyéből érkezett, Győrben és Vas megyében a legjobb a helyzet.

Baranya megyében már 13 embert ki kellett költöztetni otthonából, Pécs belterületén pedig legalább tíz területen védekeznek homokzsákokkal, így próbálják megakadályozni, hogy az esővíz befolyjon az épületekbe - mondta Szentes. A Független Hírügynökség tudósítása szerint a városban kilépett medréből a Meszes-patak, elöntötte a Mohácsi utat, amit emiatt lezártak a forgalom elől. A lezárás a Mohácsi út északi részét, a vasúti átjáró környékét érinti. A sok eső miatt jelentősen megemelkedett a Pécsi-víz vízszintje is, és több helyen a szennyvízcsatornákból is feltört a víz.

Életveszélyessé vált a nagy esőzések miatt két kedvelt pécsi kirándulóhely, a Mecseki Parkerdő, valamint a Malomvölgyi Pihenő és Parkerdő is, ezért a városi vagyonkezelő arra kéri a lakosságot, hogy azokat átmenetileg ne látogassa. A pécsieket arra kérik, hogy a város parkjaiban, a járdák, közutak melletti fásított részeken is körültekintően közlekedjenek, mivel a nagy mennyiségű csapadéktól a faállomány lombkoronájának tömege is megnövekedett, így azokról könnyebben letörhetnek kisebb-nagyobb ágak.

Kritikus a helyzet a Baranya megyei Sásdon is, ahol homokzsákokkal és vízszivattyúzással védik az épületeket az önkormányzat és a katasztrófavédelem emberei - mondta el Szentes.

Több településen veszélyeztet lakóházakat az árvíz és a belvíz Tolna megyében is, Csikóstőttősön és Bonyhádon homokzsákokkal védik az ingatlanokat - közölte a katasztrófavédelem. Az előbbi településen a Baranya-csatorna és Hábi-árok emelkedő vízszintje miatt kell védeni egy utca lakóházait, utóbbinál a belvíz miatt ötvenen ember rakja a homokzsákokat két áruháznál és háromutvában. Ugyancsak lakóházakat veszélyeztetett a felgyülemlett esővíz Őcsényben, Váralján a megáradt Farkas-patak alámosta a Petőfi utcát, amelyet lezártak a forgalom elől. Szilasi Lajos, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: több ezer homokzsákot szállítanak ki a víz által veszélyeztetett helyszínekre, kedd hajnal óta pedig izennyolcszor kérték a tűzoltók segítségét fakivágásokhoz, vízszivattyúzáshoz Tolna megyében.

Komárom-Esztergom megyében 4 házat védenek homokzsákokkal, Tatabányán és Nagyigmándon utakat kellett lezárni a vízátfolyások miatt. A Pest megyei Monoron a Jósika utca egy részét elöntötte a víz, mert a vízelvezető árkok nem tudták elvezetni a csapadékot.

Június első napján folytatódik az őszies idő, a friss időjárási jelentés szerint sokfelé lesz eső, zápor. Az Országos Katasztrófavédelem munkatársai is hosszú munkára készülnek, és megkezdik a felkészülést az újabb áradásokra. Az Európai Uniós országoktól kért 600 ezer homokzsák háromnegyedét már kiszállították az országba, Magyarország Romániától kap még 200 ezer zsákot, és várhatóan hamarosan elkészülnek azok is, amelyeket itthon rendelt meg a katasztrófavédelem - mondta el az [origo]-nak Szentes György, aki szerencsének nevezte, hogy Észak-Magyarországon még nem bontották el a gátak megerősítésére kirakott zsákokat.

Újra árvíz fenyegeti Észak-Magyarországot

Az elmúlt 24 órában sok eső esett a szabolcsi folyók vízgyűjtő területén, és az előrejelzések szerint még további 25-35 milliméter fog esni, ez pedig tovább rontja a térség ár- és belvízhelyzetét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók felső szakaszán újabb árhullám indult el, a Lónyay-főcsatornán II. fokú, a Krasznán I. fokú az árvízvédelmi készültség. Felső-Szabolcs három körzetében, valamint a Szamos-Kraszna közben változatlanul II. fokú a készenlét. Az eső miatt a belvíz által elöntött terület is nő Szabolcsban, jelenleg mintegy 17.000 hektár földön áll a víz. A térségben 10 önkormányzat védekezik az elöntések ellen.

Folyamatosan árad a Hortobály-Berettyó is, a folyón Bucsa és Nádudvar között másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Észak-Magyarországon mintegy 430 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Hétfőn a déli óráktól főképp a Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén alakultak ki záporok, zivatarok, majd az esti óráktól megérkezett a ciklon felhőzete és sokfelé hullott újabb eső, záporeső. Kedd reggel 7 óráig hazai területen általában 10-25 milliméternyi eső esett, de a Bükkben 30-56 millimétert is mértek.

A Sajó felső szakaszán elkezdődött az áradás, de a vízgyűjtőn a kedd reggelig lehullott 10-15 milliméternyi csapadék hatása még kevéssé érezhető, de az előrejelzések még sok csapadékot ígérnek, ezért további jelentős áradás várható. Árad a Tarna, a Bodrog, a Ronyva szlovákiai szakasza és a Bózsva is.

A Bódva és legnagyobb mellékvize, az Ida-patak is árad. A vízügyi igazgatóság szakemberei szerint ha leesik az ígért eső, úgy Hídvégardónál az eddigi legnagyobb mért vízszinteket meghaladó vízállásokra kell felkészülniük. A Hernád szlovákiai szakasza és mellékvizei is áradnak, a vízállások megközelítették az elsőfokú készültségi szinteket. Itt is hasonló a helyzet, tehát amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a Hernádon is az LNV-hez közeli vízszintek kialakulása lehetséges.

A Tisza nagyon lassan apad, a vízállások a másodfokú készültségi szintek felett vannak. Amennyiben a jelzett csapadék a Tisza felső vízgyűjtőjén lehullik, úgy a következő 1-2 napra várható gyenge apadást követően a hét második felében ismét áradás alakulhat ki.

Május 15-e óta több mint 16 ezerszer riasztották a katasztrófavédelemet és a tűzoltóságokat.