Újabb rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon

Vágólapra másolva!
Rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon, a várható vízállás fél méterrel magasabb lesz, mint az eddigi legmagasabb érték. Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy az éjfélre megérkező árhullám miatt még többen vesznek részt a védekezésben.
Vágólapra másolva!

Újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon, emiatt a folyó vízállása 50 centiméterrel meghaladhatja az eddigi legmagasabb értéket; a töltéseket meg kell erősíteni, ezért bővítik a védekezésben részt vevők számát - mondta Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője szombat délután Budapesten, a Belügyminisztériumban tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

Az árhullám az előrejelzések alapján éjfélre érkezik meg és 11 települést veszélyeztet. Ha nem sikerül addig 50-70 centiméterrel megemelni a töltéseket, akkor az életveszély mellett akár 100 milliárd forintnyi kár is keletkezhet. A Hernád menti töltések megemeléséhez több mint egymillió homokzsákot használnak fel.

Az országban jelenleg 204 ezer hektárnyi terület van víz alatt. Pintér arról is beszámolt, hogy jelenleg 17 ezer ember vesz részt a védekezésben a Hernád mentén, de a számukat még több ezerrel növelik. A védekezésben részt vesz 5195 rendőr, 2321 katona; a Büntetés Végrehajtástól 404-en, a Vám- és Pénzügyőrségtől 452-en vesznek részt a mentésben; rajtuk kívül mintegy 6500 ember van még kinn a gátaknál, a lakosság és a közmunkások.

Fotó: MTI
Pintér Sándor a sajtótájékoztatón (Kattintson a képre további árvízi fotókért!)

A tájékoztatón jelen volt Bakondi György, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos, aki elmondta, hogy jelenleg rendkívüli, vagyis a harmadfokot is meghaladó készültség 230 kilométer hosszan van a Sajón, a Hernádon és Zagyván, valamint a Bódva teljes hosszán. Harmadfokú készültség mintegy 863 kilométeren van az országban; szinte nincs is olyan folyó és patak az országban, amely ne áradna - tette hozzá a miniszteri biztos.

Az árvízhelyzetről szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt érheti el, képeinket pedig itt láthatja.