Új törvénnyel fúrná meg a Fidesz számvevőszéki jelöltjeit az LMP

Vágólapra másolva!
Törvényt módosítana az LMP, hogy megakadályozza a Fidesz jelöltjeinek megválasztását az ÁSZ élére. Az ellenzéki párt javaslatában szereplő kritériumok kizárnák a fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László és a polgármester, Warvasovszky Tihamér kinevezését. Erősen kétséges azonban, hogy a javaslat egyáltalán a parlament elé kerülhet a számvevőszéki vezetők megválasztása előtt.
Vágólapra másolva!

A parlamentnek hétfőn benyújtott LMP-s törvénymódosító javaslat szerint nem lehetne az Állami Számvevőszék elnöki vagy alelnöki posztjára jelölni olyan személyeket, akik az elmúlt négy évben valamelyik párt helyi vagy országos tisztviselői voltak, önkormányzati vagy parlamenti képviselőként, polgármesterként, alpolgármesterként tevékenykedtek, esetleg a kormány tagjai voltak.

Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője múlt hét hétfőn jelentette be, hogy pártja az ÁSZ elnöki pozíciójára Domokos László fideszes képviselőt, a Békés megyei közgyűlés elnökét, alelnöknek pedig Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár polgármesterét jelöli, akit 1998-ban MSZP-SZDSZ-es támogatással választottak meg. A Fidesz indítványa szerint az országgyűlés június 28-án szavaz a jelöltekről.

Az ÁSZ működését szabályozó törvény jelenleg nem tekinti kizáró oknak az önkormányzati képviselők, polgármesterek, helyi párttisztségviselők megválasztását az ÁSZ elnöki és alelnöki posztjaira. Ezen kíván változtatni az LMP hétfőn beterjesztett indítványa. Az ellenzéki módosító azt szeretné elérni, hogy aktív politikusok "ne ülhessenek át, átmeneti idő nélkül a legfontosabb pénzügyi ellenőrzési szerv vezetőinek székébe".

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, a módosító egyik beterjesztője [origo]-nak nyilatkozva elismerte, hogy az LMP kifutott az időből. A Fidesz eredeti indítványa szerint az országgyűlés június 28-án szavaz a jelöltekről, az LMP javaslatáról pedig csak akkor szavazhatnak időben a képviselők, ha a Fidesz-frakció hozzájárul a módosító sürgősségi eljárásban történő megvitatásához.

Az LMP a Fidesz bejelentése óta élesen bírálta a kormánypárt jelölési eljárását és a jelölteket. Az ellenzéki párt a jelölést a "cinizmus iskolapéldájának" nevezte, és azt kifogásolta, hogy a Fidesz aktív politikusokat javasol a pártokat, az önkormányzatokat és a kormányt is ellenőrző ÁSZ élére. Az LMP a jelölteket bíráló múlt hét szerdai közleményében Domokost - aki az elmúlt három ciklus alatt úgy vett fel 15 millió lakhatási támogatást, hogy Budapesten lakása van - "trükköző pártkatonának" nevezte.