Több mint 1,8 milliárdot kap cégeiért Pintér Sándor

Vágólapra másolva!
A vagyonbevallása alapján a leggazdagabb politikusok közé tartozik Pintér Sándor belügyminiszter, aki cégei eladásából több mint 1,8 milliárd forinthoz jut a következő néhány évben. A kedden közzétett nyilatkozatából emellett kiderül, hogy van több mint húsz ingatlanja és egy 1995-ös Wartburgja is.
Vágólapra másolva!

Kedden este tették közzé Pintér Sándor belügyminiszter vagyonnyilatkozatát, amelyben szerepel, hogy mekkora összeget kapott (illetve fog kapni) cégeiért, amelyeket minisztersége előtt adott el. A bevallás szerint idén 340 millió forint folyik be Pintérhez, 2013-ig pedig további 1,5 milliárd forint. (A nap folyamán más kormánytagok bevallása is hozzáférhetővé vált, erről szóló cikkünket itt találja.)

Pintér vagyonbevallásában az áll, hogy nem rendelkezik semmilyen céges érdekeltséggel, és ezt az Opten cégnyilvántartás adatai is alátámasztják. A belügyminiszter több korábbi érdekeltségéből is kiszállt még áprilisban. Már hivatalos miniszteri jelölése előtt feltűnést keltett az a hír, hogy eladta a Civil Biztonsági Szolgálat nevű céget, amelyet a biztonsági piac egyik legerősebb szereplőjeként tartanak számon.

Az eladás körül sok volt a kérdőjel, miután Pintér a jól menő vállalkozást egy ismeretlen, Prostasia Zrt. nevű cégnek adta el, amelyet idén januárban alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével. Ennek a cégnek a tulajdonosa korábban csak egy néhány milliós forgalmú kft.-ben volt érdekelt, így nem volt világos, miből tudta megvásárolni a több milliárdos bevételű CBSZ-t. (Az ügyletről részletek korábbi cikkünkben.)

Pintér a vagyonbevallásában nem részletezi, hogy az egyes cégek eladásából pontosan mennyi pénzhez jutott, de feltehetőleg a több mint 1,8 milliárd forintos összeg nagy része a CBSZ adásvételéből származik. A cégnyilvántartás szerint a többi vállalkozás jóval kisebb forgalmat bonyolított, köztük volt például egy betéti társaság, amely a neve szerint divattal foglalkozik.

A vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy Pintér a cégeladásoktól független is a legvagyonosabb politikusok közé tartozik. Huszonkét ingatlannal rendelkezik, ezek között van több szántó és kert is, valamint több fővárosi garázs és parkolóhely. Különösen az utóbbi néhány évben kezdett bele ingatlanvásárlásokba, az ország egyik legdrágább részeként számon tartott II. kerületben 2003 és 2008 között négy lakóingatlant is vett, utoljára egy 400 négyzetméteres házat és egy 2246 négyzetméteres telket.

A vásárlásokhoz hitelt is vett fel, a bevallása szerint mintegy 260 millió forintnyi kölcsöne van. Készpénzként 1,5 milliója van, valamint rendelkezik több mint 350 millió forint értékű értékpapírral. A nagy értékű ingóságok között mindössze egy dolgot jelölt meg: egy Wartburgot, amelyet 1995-ben örökölt.