Százmilliókat vihettek ki a Duna TV-ből egy fideszes kurátor szerint

Vágólapra másolva!
A Duna Televíziót felügyelő közalapítvány egyik, Fidesz által delegált kuratátora azt állítja: két gyanús szerződésre bukkantak a televíziónál, mindkét esetben a produkció külső gyártására szerződött cég lényegesen kisebb összegért adta tovább a tényleges műsorkészítést. A kurátor vizsgálatot sürget, és azt javasolja, hogy a közalapítvány akár büntetőjogi lépéseket is tegyen.
Vágólapra másolva!

Két produkció esetében több százmillió forint juthatott ki a Duna Televízióból közvetítő cégeken keresztül - mondta Szabó László, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Fidesz által delegált kurátora hétfőn. A Szabó által megnevezett két produkció az Egy különleges ember és a Suli-buli.

A Duna TV idén 3,2 milliárd forinttal több pénzt kapott az Országgyűléstől, mint tavaly, ami örömteli, az már kevésbé, hogy ennek felét, másfél milliárdot nyolc produkció elkészítésére külső gyártásba adott a menedzsment - mondta Szabó, aki szerint a megbízások döntő többsége esetében közbeiktattak céget, és így nem azok a társaságok teljesítették azokat, amelyekkel Cselényi László tévéelnök szerződött.

Két esetben a tényleges gyártási költség sokkal kisebb, mint amennyi pénzt a Duna adott a megbízottnak - mondta Szabó László. A Suli-buli külső gyártására a Duna TV 162,5 millióért adott megbízást, az Egy különleges ember címűre pedig 205,2 millióért - mondta. A két társaság aztán "egy az egyben" továbbadta a tényleges munkát 48, illetve 64 millióért - tette hozzá a kurátor. Szabó szerint az eredetileg szerződött két cégnek nincs semmilyen tévés-filmes referenciája, internetes honlapja, de postacímük és ügyvezetőjük közös, és csak egyiküknek van - 2007-ből - egyetlen cégbírósági mérlege, akkor másfél milliós forgalommal.

A Fidesz és a KDNP által delegált kurátorok az ügy tisztázását kérik a Duna TV vezetésétől. Szabó szerint 24 órán belül ki kell vizsgálni, úgy történtek-e az esetek, ahogyan a szerződésekből látszik. Ezért a hétfői kuratóriumi elnökségi ülésen ezt fogják kezdeményezni, azzal, hogy ha igen, akkor az egész testület tegyen büntetőjogi lépéseket.

Szabó szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy noha majdnem 40 ember felügyeli a Duna TV-t a különféle testületekben, nem tudják elérni, hogy kivizsgálják az ügyeket. Szerinte az előző parlament idején megválasztott, akkori kormánypárti többségű kuratóriumi elnökség nem érdekelt ebben. Ez is azt bizonyítja, hogy a jelenlegi közmédiumi kuratóriumi elnökségek így nem működhetnek tovább - mondta Szabó László.