Éveken át bírálták a számvevők a főnöküknek jelölt polgármestert

Vágólapra másolva!
Több korábbi jelentésében is bírálta az Állami Számvevőszék a székesfehérvári önkormányzatot, amelynek vezetőjét, Warvasovszky Tihamért a Fidesz most a számvevőszék egyik vezető posztjára jelölt. A legutóbbi, 2008-as vizsgálat a törvényi előírások megszegése, a város eladósítása, a közérdekű adatok elhanyagolása miatt bírálta a városvezetést, köztük személyesen a polgármestert is.
Vágólapra másolva!

A Warvasovszky Tihamér által irányított Székesfehérvár gazdálkodását 2008-ban vizsgálta utoljára az Állami Számvevőszék megállapítva, hogy 2005 és 2008 között az indokolatlan kötvénykibocsátás miatt felborult Székesfehérvár költségvetési egyensúlya. A számvevők a vizsgálat során több szabálytalanságot is felderítettek.

Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője hétfőn jelentette be, hogy pártja az ÁSZ elnöki pozíciójára Domokos László fideszes képviselőt, a Békés megyei közgyűlés elnökét, alelnöknek pedig Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár polgármesterét jelöli, akit négy éve MSZP-SZDSZ-es támogatással választottak meg. A politikus azóta összekülönbözött az MSZP-vel, és a párt sem támogatja a jelölését.

Domokos kinevezése ellen több civil szervezet is tiltakozott, többek között képviselőként felvett lakhatási támogatása és egy ÁSZ-jelentés miatt is. Erről részletek ebben a cikkben.

Figyelmen kívül hagyott ajánlások

Az ÁSZ alelnöki posztjára jelölt Warvasovszky Tihamér vezette önkormányzatnál 2004 és 2008 között nyolc alkalommal vizsgálódott a számvevőszék. Az ellenőrzések számos szabálytalanságot tártak fel, felszólítva a polgármestert és a jegyzőt a jelzett problémák rendezésére.

A számvevőszék legutóbbi, 2008-as vizsgálata megállapította, hogy az önkormányzat vezetőinek korábban átadott, 46 pontból álló - köztük 34 szabályszerűségi hiányosságot megállapító - javaslatcsomag közel 30 százalékát a város nem vette figyelembe. Az ÁSZ szerint a vizsgálatok után a jegyző készített ugyan egy intézkedési tervet, melyet a közgyűlés jóváhagyott, de a tervet végül nem teljesítették maradéktalanul, és a határidőket sem tartották.

Adósságspirál

A 2008-as jelentésben a számvevők a város eladósodását nevezték meg a legfőbb problémának. Az ÁSZ különösen azt kifogásolta, hogy a város indokolatlanul vett fel 2005-ben hitelt, és bocsátott ki 2006-ban kötvényt. Bár 2005-ben és 2006-ban a város gazdálkodása stabil volt, a bevételek meghaladták a kiadásokat, Székesfehérvár vezetése mégis adósságokat halmozott fel.

Így 2007-ben, amikor a város költségvetése megbillent, és 4,6 százalékra, 1,5 milliárd forintra ugrott a hiány, az önkormányzat további kötvénykibocsátásra kényszerült, hogy finanszírozni tudja a hiányt, és vissza tudja fizetni a korábban felvett hiteleket. 2008-ban Székesfehérvár már a működési kiadásokat sem tudta a bevételekből biztosítani.

Kifelejtett adatok

Az ÁSZ jelentése szerint a 2005-ös költségvetési rendeletben, az államháztartási törvény előírásait figyelmen kívül hagyva számoltak el a hitellel. A számvevők megállapították, hogy a város jegyzője, az államháztartási törvény előírásai ellenére nem tette közzé teljes körűen a közérdekű adatokat, az ötmillió forint feletti szerződések némelyikénél nem kerültek ki a város honlapjára a legfőbb - így a felek nevét, a szerződések értékét tartalmazó - adatok.

A számvevőszék szerint a polgármester is megsértette az államháztartási törvényt, amikor egyes díjak emelését, a költségvetési rendelettervezet benyújtását követően terjesztette a közgyűlés elé. Az ÁSZ azt is kifogásolta, hogy a vizsgált időszakban a polgármesteri hivatal nem rendelkezett a képviselőtestület által jóváhagyott szervezeti és működési szabályzattal.

Szerettük volna megtudni, hogy Warvasovszky Tihamér mit gondol az ÁSZ 2008-as jelentésében megfogalmazott bírálatokról, és nem tartja-e aggályosnak, hogy egy olyan szervezet vezetői posztjára jelölik, amely szabálytalanságokat tárt fel az általa vezetett önkormányzat működésében, de az elmúlt napokban nem tudtuk elérni. A hivatalába elküldött kérdésekre nem érkezett válasz, így nem tudtuk meg azt sem, hogya a 2008 óta eltelt időszakban megfogadta-e az ÁSZ javaslatait és megszünetette-e a szabálytalanságokat az önkormányzat.

Megtagadták korábbi támogatói

Warvasovszky Tihamér 1998-ban az MSZP, az SZDSZ, a Nyugdíjas Párt és egy helyi egyesület támogatásával nyert az önkormányzati választásokon, azóta kétszer újraválasztották. 2001-ben egy időközi választáson került be az országgyűlésbe, ahol pártonkívüliként az MSZP-frakciójában ült.

Warvasovszky a korábbi ciklusban többször szembe ment az MSZP hivatalos álláspontjával: 2009 áprilisában nem írta alá azt a nyilatkozatot, amelyet Bajnai Gordon még kormányfőjelöltként kért a képviselőktől, majd ő volt az egyetlen szocialista, aki nem szavazta meg a 2010-es költségvetést.

Az MSZP nem támogatja Warvasovszky megválasztását az ÁSZ alelnöki posztjára, szerdán a párt frakcióvezetője, Mesterházy Attila úgy nyilatkozott, hogy a székesfehérvári polgármester ma már a Fideszhez köthető, a város képviselő-testületében is többször szembe ment saját frakciójával. A Fidesznek jól jönne, ha a Székesfehérváron továbbra is népszerű polgármester elfogadná a felkínált tisztséget. A kormánypárt helyi szervezete múlt héten úgy döntött, Cser-Palkovics Andrást, a Fidesz helyettes szóvivőjét indítja az őszi helyhatósági választáson polgármester-jelöltként.