Előzetesbe helyezné a rendőrség a gyanúsított egyetemi vezetőket

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásokat kezdeményezett a rendőrség a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetés gyanújával őrizetbe vett vezetőinek ügyében. Az egyetem rektora hétfőn megtiltotta az intézmény dolgozóinak, hogy nyilatkozzanak, miközben a PTE szóvivője szerint még ők maguk sem tudják, melyik közbeszerzéseik mögött gyanít visszaéléseket a rendőrség. A szóvivő szerint informatikai beruházások ügyében folyik a nyomozás, az elmúlt évek egyik legnagyobb informatikai fejlesztése azonban a projekt vezetője szerint eddig nem érdekelte a rendőröket.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezné a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Pécsi Tudományegyetemen vesztegetés gyanújával őrizetbe vett nyolc gyanúsítottat - közölte a rendőrség. Az NNI kedd délelőtt kezdeményezte a vasárnap és hétfőn őrizetbe vett emberek - köztük az egyetem több felsővezetőjének - letartóztatását. Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke az MTI-nek azt mondta: a bíróság szerdán kora délután dönt az előzetes letartóztatásokról.

Az NNI által őrizetbe vett 8 ember közül 4 az egyetem alkalmazottja. A rendőrség közleménye szerint a nyomozók a letartóztatások előtt közel húsz helyen tartottak "halaszthatatlan nyomozati cselekményként" házkutatást, amelynek a során számos tárgyi bizonyítási eszközt sikerült lefoglalniuk.

Az egyetem szóvivője, Győrffy Zoltán kedden az [origo]-nak megerősítette, hogy az őrizetbe vett vezetők között van I. Gábor, az intézmény gazdasági főigazgatója, valamint S. Csaba informatikai igazgató. A szóvivő tudomása szerint a rendőrség letartóztatta rajtuk kívül az egyetem egy informatikai beszerzésekért felelős munkatársát, valamint a gazdasági főigazgató egyik tanácsadóját is.

A rendőrség keddi közleménye szerint április óta folytatnak büntetőeljárást a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodása miatt, az őrizetbe vett embereket pedig "bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel" gyanúsítják. Győrffy Zoltán az [origo]-nak azt mondta, hogy az egyetem korábbi közbeszerzései, informatikai beruházásai keltették fel a nyomozók érdeklődését, pontos részleteket azonban nem tudnak.

A szóvivő azt mondta, hogy az elmúlt 1-2 évben sok nagy beruházás valósult meg az egyetemen közbeszerzési eljárásokból, ezek egy része EU-s pénzek felhasználásával készült el. Az utóbbi években többek között az egyetem egészségügyi műszereinek fejlesztésére, infrastrukturális fejlesztésekre és más beruházásokra is sor került, azt azonban a szóvivő nem tudta megmondani, hogy összesen mekkora összegből.

Bár az egyetemen már letartóztatások is történtek, az egyetem vezetését a rendőrség továbbra sem tájékoztatta arról, hogy mely fejlesztések, közbeszerzések mögött gyanít vesztegetést. Győrffy szerint az eredeti tervek szerint a rendőrségi tájékoztatás után az egyetem vezetése már hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott volna az NNI-vel, erre azonban mostanáig nem került sor.

Az egyetem egyik legnagyobb beruházása az utóbbi két évben a pécsi campus új épületének, a Science Buildingnek a megépítése volt, amely a 2008-as pályázati anyagai alapján "egyetemi informatikai infrastruktúra-fejlesztési programmal" futott együtt. A többmilliárdos projektben eredetileg az építkezésre 3,5 milliárdos költséget terveztek, informatikai fejlesztésekre pedig 500 millió forintot szántak. A projekt vezetője, Czibók Balázs ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, hogy őket nem kereste meg a rendőrség, sem tanúkat nem hallgattak ki, sem iratokat nem kértek be a beruházásról. A projektvezető ezért úgy gondolja, hogy a nyomozásnak nincs köze ehhez a nagyméretű beruházáshoz.

A Pécsi Tudományegyetem vezetősége a letartóztatások óta hírzárlatot rendelt el, az egyetemen folyó nyomozással kapcsolatban kizárólag az intézmény rektora és szóvivője nyilatkozhat - közölte az [origo]-val az intézmény belső ellenőrzésének vezetője. A nyilatkozatokat a rektor az után tiltotta le, hogy hétfőn vezetői értekezleten tájékoztatta az egyetem vezetőit a kialakult helyzetről. A Pécsi Tudományegyetem hétfőn sajtóközleményben annyit közölt, hogy megdöbbenve értesültek az ügyről, amelyben négy dolgozójuk, köztük két magas beosztású vezető gazdasági munkatárs is érintett. Az egyetem hétfőn azt írta, természetesen minden segítséget megad a nyomozó hatóság munkájához.