Nézőpont Intézet: A többség új alkotmányt szeretne

Vágólapra másolva!
A választók többsége pozitívan értékeli Orbán Viktor eddigi miniszterelnöki munkáját, de a kormány megítélése már nem ilyen jó a Nézőpont Intézet legújabb felmérése szerint. A megkérdezettek többsége támogatja az új alkotmány ötletét, legkevésbé az LMP szavazók lelkesednek érte. A Fidesz népszerűsége töretlen, az MSZP-t viszont már majdnem csak annyian támogatják, mint az LMP-t.
Vágólapra másolva!

A választások után is töretlen a Fidesz népszerűsége, és tovább tart az MSZP agóniája a Nézőpont Intézet legújabb, június közepén készült közvélemény-kutatása szerint. Az ezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint az összes megkérdezett 55 százaléka szavazna a Fideszre egy most vasárnapi választáson, a Jobbikra a választók 9, az MSZP-re 6, az LMP-re pedig 5 százalék szavazna.

A részvételüket biztosra ígérő, aktív válaszadók között a Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz 67 százalékon áll. A legnépszerűbb ellenzéki párt a Jobbik, az aktív szavazók 10 százaléka voksolna rá. Az MSZP-t és az LMP-t ebben a körben is 6, illetve 5 százalék támogatná.

Orbán Viktor tevékenységét a megkérdezettek 62 százaléka pozitívan ítéli meg. A Fidesz híveinek 84 százaléka jónak tartja a miniszterelnök munkáját, és így gondolja a szocialista szimpatizánsok harmada is. A kormány tevékenysége jobban megosztja az embereket: csak 46 százalékuk van pozitív véleménnyel az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseiről. A legkedvezőbben a 60 éven felüliek és a diplomások ítélik meg a kabinet munkáját. A Nézőpont Intézet szerint a különbség egyik oka a válsággal kapcsolatos félreérthető kommunikáció lehet.

Alkotmány és egykulcsos adó

A felmérés szerint a többség támogatja a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök által megígért új alkotmány ötletét: a megkérdezettek 67 százaléka szerint szükség van új alaptörvényre. A legnagyobb arányban (75-75 százalék) a fiatalok és a budapestiek támogatják az elképzelést. Pártpreferenciák szerint leginkább a Jobbik (77 százalék) és a Fidesz (73 százalék) hívei szeretnének új alkotmányt, a legkevésbé az LMP támogatói lelkesednek az ötletért, 30 százalékuk kifejezetten elutasítja.

Az Orbán Viktor által bejelentett 29 pontos akcióterv híre az emberek 71 százalékához eljutott. Az idősebb korosztályok és a diplomás végzettségűek hallottak a legnagyobb arányban (80 százalék felett) a gazdasági intézkedéscsomagról. Az MSZP szimpatizánsai a legtájékozottabbak (84 százalék hallott róla), a jobbikosok a legkevésbé (67 százalék).

Akik hallottak a tervezetről, azoknak a 60 százaléka inkább jó véleménnyel van Orbán Viktor 29 pontjáról. A fiatalok, a diplomások és a Budapesten élők még ennél is jobban fogadták a bejelentést (65-70 százalék között). A Fidesz-híveknek tetszik leginkább a csomag (78 százalék), a szocialistáknak viszont csak 11 százaléka támogatja.

Az adóreform szimbolikus jelentőségű lépése lesz az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése. Az elképzelés megosztja az embereket: a budapestiek (61 százalék), a diplomások (55 százalék), illetve a Fidesz-szimpatizánsok (57 százalék) támogatják a legnagyobb arányban. Leginkább az idősebb korosztály ellenzi az ötletet, csak 39 százalékuk támogatja az egykulcsos adót.