A rossz hangulat sodorhatja el a főrendőrt

Vágólapra másolva!
Bár személyesen alig bírálta az elmúlt három évben a Fidesz, várhatóan mégis távoznia kell posztjáról Bencze József országos rendőr-főkapitánynak. Bencze pont azon a területen nem tudott jelentős eredményt elérni, amit ő is az egyik legfontosabb feladatának tartott, és amit a Fidesz is kiemelt kérdésként kezelt a választási kampányban. A főkapitányi poszton Pintér Sándor belügyminiszter támogatottja és egykori kollégája követheti.
Vágólapra másolva!

Szerdán állománygyűlést tart az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), ahol Pintér Sándor belügyminiszter új rendőri vezetőket mutat be. Bár miniszteri kinevezése után Pintér azt mondta, a hivatalban lévő rendőri vezetők többségével tudna együtt dolgozni, több sajtóhír szerint távozik posztjáról Bencze József országos rendőrkapitány.

Benczét 2007 májusában jelölte a posztra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, kinevezését ellenezte a Fidesz. Csampa Zsolt fideszes szakpolitikus 2007 júniusában azt mondta róla: "alkalmatlan a rendőrség morális megújítására", mivel szerintük "erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hozott" korábban. Csampa arra utalt ezzel, hogy Bencze előző munkahelyén háromszor is pénzjutalomban részesítette barátnőjét, aki annak a rendészeti főigazgatóságnak volt a főrevizora, amelyet Bencze irányított. Bencze ebben az ügyben azzal védekezett, hogy nem rendkívüli jutalomban részesítette a nőt, hanem az évi három-négy rendes jutalmazás alkalmával ő sem maradt ki a jutalmazottak közül, de ennek szakmai, nem pedig egyéb okai voltak. Benczét ezután ritkán támadta személyesen a Fidesz, leváltása azonban nem lenne előzmény nélküli.

A számok jók, a közérzet rossz

"Először a gazdaság és a közbiztonság, és csak utána minden más" - jelentette ki az áprilisi parlamenti választások második fordulója után Orbán Viktor. Orbán ezzel ráerősített a Fidesz kampány során többször elismételt kijelentésére, miszerint az ország több részén rossz az emberek közérzete, ha ezt a számok nem is támasztják alá, sokan nem érzik biztonságban magukat. A Fidesz választási programjában Orbán azt írta, "széthullóban a közrend és a közbiztonság". Bár a bírálat nem egyértelműen a rendőrségnek szólt, a párt programja kilátásba helyezte a rendőrség reformját is. A kormányalakítás után a Belügyminisztérium közbiztonsági akciót indított, mintegy 600 rendőrt vezényeltek Borsodba.

A bűnözőktől való félelmet a rendőrségi statisztikák nem igazolják. A tavalyi első negyedévben ismertté vált bűncselekmények száma meglepően alacsony volt. A rendőrség szerint 2008 első negyedévéhez képest egy évvel később 32 ezerrel kevesebb bűncselekményt követtek el: a szám 113 ezerről 81 ezerre csökkent. A lopások száma 32 300-ról 31 000-re csökkent, és a korábbi 1528-cal szemben csak 821 autót törtek fel.

Bencze már 2007 felkérésekor is arról beszélt, hogy a rendőrség egyik legfontosabb feladata az embereket leginkább zavaró, az általános biztonságérzetet aláásó bűncselekmények visszaszorítása, és tűzte ki céljául is. Bencze József aszerint válogatta szét a bűncselekményeket, hogy melyek befolyásolják kevésbé, illetve erősebben a biztonságérzetet, és elsőként azokat szeretné visszaszorítani, amelyek aláássák a biztonságérzetet. Később azonban elismerte a rendőrségi statisztikák és az emberek megítélése közötti szakadék létezését is. 2008 decemberében a HVG-nek azt mondta, bár a statisztikák nem támasztják alá, hogy félni kellene az utcán, tény, hogy a mostanában történt erőszakos bűncselekmények kiváltották a közvélemény felháborodását. "Természetesen más a statisztika és más az emberek szubjektív biztonságérzete" - mondta.

Egy tavalyi felmérés szerint nagyon rossznak, 100 pontos skálán csupán 37 pontosra értékelik a magyarok a hazai közbiztonságot. A fővárosban, illetve falvakban lakók különösen pesszimisták: míg a megyeszékhelyeken élők 42, addig a budapestiek és a falusiak csak 35, illetve 36 pontot adtak a közbiztonságra. A romló közbiztonság legfontosabb oka a megkérdezettek szerint a fokozódó szociális feszültség és az elszegényedés. A válaszadók 15 százaléka azt mondta, a rendőrség a hibás, míg további 15 százalék az etnikai konfliktusokat jelölte meg a legfontosabb okként.

Pintér pártfogoltjáról szólnak a pletykák

A Népszabadság meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva a héten azt írta, Benczét Hatala követheti a főkapitányi poszton. Hatala József több szállal is kötődik Pintér Sándor belügyminiszterhez. A dandártábornok előző vezető pozícióját is neki köszönheti: még az első Orbán-kormány idején nevezte ki az akkor is belügyminiszter Pintér az ORFK közbiztonsági főigazgatójának. Előtte Pesterzsébet rendőrkapitánya volt. Főigazgatói posztját sokáig megőrizte az első Orbán-kormány leváltása után is, csak 2006-ban távolították el a tisztségből.

A Magyar Nemzet akkori beszámolója szerint a tábornok menesztése sokakat ért váratlanul, amit többen tekintettek méltánytalannak, mivel úgy jellemezték Hatalát - és az akkor vele együtt menesztett Berta László bűnügyi főigazgatót -, mint akik mindent a szervezet érdekeinek rendeltek alá. Hatala munkáját 2003-ban kitüntetéssel honorálták, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozatát.

Hatala 2006-ban nyugdíjba vonult, és a civil életben próbálkozott, de nem távolodott el a közbiztonsági területtől. Jelenleg is tagja például az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének, de akkor is Pintér segített neki: biztonsági cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálatnál (CBSZ) kapott vezérigazgató-helyettesi posztot, majd a HVG szerint 2008-ban saját vagyonvédelmi céget alapított, Sziget-Véd Kft. néven.

A Sziget-Védnek, illetve a CBSZ-nek egyaránt abban a zuglói irodaházban volt székhelye, ahol március elején házkutatást tartott a VPOP az Eclipse Zrt. ellen milliárdos hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó nyomozás során. Az ügyben tanúként Hatalát is kihallgatták.

A tábornok vízimádó sportember és csepeli patrióta, legalábbis a Zsaru magazin egy 2002-es riportja szerint, amely Hatalának, a kenuzáshoz fűződő szenvedélyéről szólt. A főrendőr akkor azt mondta a lapnak, hogy alkalmanként 10-12 kilométert evez, és ezer szál közi Csepelhez, ahonnan nem is akar elköltözni.