Megfeddte az ombudsman az ajándéksörért büntető vámhatóságot

Vágólapra másolva!
Egy üveg bor és egy doboz sör eredetét nem tudta igazolni egy kocsmáros, ezért a vámosok súlyos pénzbírságot szabtak ki rá. Az állampolgári jogok biztosa szerint az intézkedés azonban sértette tisztességes eljárás követelményét. Szerinte nem sértette az állam közpénzügyi érdekeit, hogy a két ajándékba kapott szeszes ital eredetét nem tudták igazolni.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a tisztességes eljárás követelményét sérti a vámhatóság, amikor 48 forint adóhiányért 70 ezer, 151 forintért pedig 150 ezer forintos jövedéki bírságot vetett ki, és ettől akkor sem tekint el, ha a méltányosság feltételei fennállnak - áll az ombudsman keddi közleményében.

Egy vendéglőben két palack sör, egy másikban egy üveg bor és egy doboz sör eredetét nem tudták igazolni. A vámhatóság munkatársai nagyösszegű jövedéki bírság fizetésére kötelezték az üzemeltetőket, pedig ők úgy nyilatkoztak, hogy a kifogásolt italokat öt éve ajándékba kapták, nem árusították, hanem dekorációként rakták ki a helyiségben. A vámhatóság az egyik esetben 48, a másikban 151 forint adóhiányt állapított meg, ezért 70 ezer, illetve 150 ezer forint megfizetésére kötelezve az érintetteket.

A biztos álláspontja szerint a vámhatóságnak fokozottan kellett volna figyelnie a méltányosság lehetőségére. A panaszosok az alkoholtartalmú italok adózott voltát nem tudták igazolni, ami formálisan ugyan jogsértésnek tekinthető, de nem sértette az állam közpénzügyi érdekeit. Az ombudsman ezért indokolatlannak tartja, hogy bármelyik állami hatóság nem valós jogsértések ellen kívánjon fellépni, azokat szankcionálni, mivel ezáltal a jogállam alapjait kezdi ki - zárul a közlemény.