Martonyi: El kell felejteni a határkérdéseket

Vágólapra másolva!
Az emberek jólétére, boldogulására kell összpontosítani, a területi- és határkérdéseket pedig el kell felejteni - mondta Martonyi János külügyminiszer a Danasz című szerb lapnak adott interjújában. Martonyi szerint azzal, hogy Belgrád megszervezte a kisebbségi nemzeti tanácsok tagjainak közvetlen megválasztását, lehetővé vált a vajdasági magyarok kulturális autonómiája.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek legpozitívabb eseményének nevezte a Danasz című szerb lapnak adott interjújában a Szerbiában tárgyaló magyar külügyminiszter, Martonyi János, hogy Belgrád megszervezte a kisebbségi nemzeti tanácsok tagjainak közvetlen megválasztását. Martonyi szerint ez a lépés lehetővé teszi és garantálja a szerbiai kisebbségek, köztük a vajdasági magyarok kulturális autonómiáját. A választások megrendezését példaértékűnek tartotta a miniszter. Fontosnak nevezte, hogy a Vajdaság visszakapta autonómiáját, egyúttal kiemelte a decentralizáció jelentőségét.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és Budapest közt lesz-e valamilyen intézményes kapcsolat, a külügyminiszter azt válaszolta: ezt egyelőre nem tudja, de többféle módon tartja az anyaország a kapcsolatot a határon túl élő magyarokkal. Martonyi közölte, hogy a korábban megszüntetett Magyar Állandó Értekezletet ismét életre hívják.

Martonyi az interjúban arról is beszélt, hogy az emberek jólétére, boldogulására kell összpontosítani, a területi vagy határkérdéseket pedig el kell felejteni. Kijelentette, hogy Magyarország múltnak tekinti a Trianoni békediktátumot, és akik annak felülvizsgálatát, revízióját emlegetik, azok teljes képtelenségekről beszélnek. "Mi a magyarság kulturális és nyelvi identitásának megőrzését szeretnénk csupán. Emberi és állampolgári jogokról van szó, amelyeknek semmi közük nincs területi vagy határt érintő kérdésekhez"- mondta Martonyi János.

A külügyminiszter Szerbia Európai Uniós törekvéseivel kapcsolatban azt mondta: Budapest támogatja Belgrádot, hogy az EU mielőbb megkezdje a stabilitási és társulási szerződés ratifikálását. Szerinte a szerb integrációnak nem lehet előfelétele, hogy a nemzetközi bíróság határozzon Koszovó függetlenségének kérdéséről. Ugyanakkor hozzátette, hogy Szerbiának és az Uniónak is engedményeket kell tennie a kérdésben.