Makay Zsolt az MDF új elnöke

Vágólapra másolva!
Makay Zsolt lett a Magyar Demokrata Fórum elnöke a párt országos gyűlésének döntése alapján. Miután az MDF kiesett a parlamentből a tavaszi választásokon, a korábbi elnök, Dávid Ibolya lemondott a pártelnöki posztról. Az új elnök azt mondta, hogy a párt jobbközép irányultságát szeretné megerősíteni.
Vágólapra másolva!

Több mint kétharmados többséggel Makay Zsoltot választotta a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnökévé a párt országos gyűlése vasárnap Budapesten. A küldöttek két jelölt közül választhattak, Makay Zsolt a 172 leadott érvényes szavazatból 116-ot szerzett. Makay eddig a párt országos választmányának elnöki posztját töltötte be. Vasárnap az országos gyűlés előtt ült össze a párt országos választmánya, ez a testület döntött titkos szavazással a lehetséges elnökjelöltekről.

Makay Zsolt az eseményt követő sajtótájékoztatón azt mondta: elnökjelöltként többek között arra kért felhatalmazást, hogy úgy szervezzék újjá a pártot, hogy a jövőben senki ne gondolja azt, az MDF baloldali párt. Saját feladatául az MDF jobbközép irányultságának megerősítését nevezte meg.

Az országos gyűléstől az elnök felhatalmazást kapott arra, hogy hasonló értékrendű szervezetekkel és pártokkal vegye fel a kapcsolatot, szervezze újjá az MDF szervezeteit, "két héten belül rendezze a sorokat", hogy a párt legyen kész az önkormányzati választásra való felkészülésre. Az önkormányzati választásokon önálló indulásra törekszenek, ez azt is jelenti, hogy önálló főpolgármester-jelöltet is állítanának.

Makay elmondta, a jövőben az alelnökök társelnökként segítik a munkáját, őket szerdán választják meg. Arra a kérdésre, hogyan tudja kifizetni az MDF adósságállományát, azt felelte, hogy az anyagi konszolidációra szerdán kérnek fel egy bizottságot. Egy hónapon belül el kell érni az MDF fizetőképességének megerősítését - tette hozzá. Mint mondta, a párt ingatlanállománya jelentősen nem csökkenhet, és egy intenzív adománygyűjtő körutat is szerveznek, amelyen számítanak minden párttagra és jószándékú állampolgárra.

Az MDF az áprilisi parlamenti választások első fordulójában a szavazatok nem egészen 3 százalékát tudta csak megszerezni, vagyis nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Dávid Ibolya elismerte az MDF választási vereségét és lemondott pártelnöki posztjáról az országgyűlési választások első fordulója után. A párt alapszabálya alapján az elnök lemondása után Herényi Károly elnökhelyettes vette át az irányítást ideiglenesen, az új elnök megválasztásáig.

Makay Zsolt 2004-ben lett az MDF Hajdú-Bihar Megyei Választmányának elnöke lett. 2004-től az Országos Elnökség póttagja, majd 2006-tól teljes jogú elnökségi tagja. 2007-ben az MDF Országos Elnöksége alelnökké választotta meg. 2006. májusában az Országos Választmány a 2006-os önkormányzati választások kampányfőnökévé nevezte ki. 2008-tól az MDF Országos Választmányának elnöke.