Lemondott az NHH januárban kinevezett elnöke

Vágólapra másolva!
Június végi hatállyal lemondott Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, akinek kinevezését januárban élesen kritizálta a Fidesz. Rozgonyival a kormánypártnak az volt a problémája, hogy férje korábban Gyurcsány Ferenc főtanácsadója volt. Rozgonyi lemondását Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta, helyére olyan vezetőt állítanak, aki a megfelel a médiahatóság átalakításáról szóló fideszes terveknek.
Vágólapra másolva!

Lemondott tisztségéről a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, Dr. Rozgonyi Krisztina - közölte kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint a szakember kedden írásban nyújtotta be a lemondását, amit Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 30-ai hatállyal elfogadott.

Rozgonyi Krisztinát csupán idén február 1-jén nevezték ki az NHH élére, miután a korábbi elnök, Pataki Dániel lemondott. Elnöki megbízatása 2013. december 31-ig tartott volna, de lemondása miatt csak nyár közepéig tölti be pozícióját, azt követően minden tisztsége megszűnik az NHH-ban. Az elnök lemondása után nem lesz már tagja a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának sem, s nem lesz köztisztviselő sem.

Rozgonyi Krisztina kinevezését a Fidesz már januárban kritizálta, és kormány által az utolsó pillanatban vezető pozícióba juttatott "ejtőernyősnek" titulálta. A párt azt kifogásolta, hogy a kinevezett szakember Braun Róbert felesége, Braun pedig Gyurcsány Ferenc korábbi főtanácsadója, valamint Medgyessy Péter kommunikációs helyettes államtitkára volt. A Fidesz a kinevezéskor azt is megkérdőjelezte, hogy Rozgonyi a törvény előírásai szerint alkalmas-e az NHH elnöki címére.

Rozgonyi lemondása indoklásaként elmondta: csak addig kívánta betölteni a pozícióját, amíg a kinevezésekor érvényes szabályozási környezet, "a független, önálló hatósági munka lehetősége" fennállt. A távozó elnök hozzátette: nem akarta, hogy személye, illetve az általa betöltött pozíció váljon a szakmai szervezet sorsának vitás pontjává, ezért nyújtotta be lemondását a miniszterelnöknek. Rozgonyi a június 30-ig hátralévő időben átadja a folyamatban lévő ügyeket.

A távozó elnök elmondta: úgy alakította a szervezet munkáját, hogy távozása semmilyen problémát ne okozzon a hatóság működésében, vagy például a digitális átállásban. A jogi és közgazdasági, illetve média diplomával is rendelkező szakember az összeférhetetlenségi szabályozásnak megfelelőn folytatja pályáját.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Rozgonyi lehetséges utódáról annyit közölt, hogy "a kormányzat a konvergens hatóság kihívásainak megfelelően tölti be a posztot". Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott média törvénycsomagot, amely szerint összevonják az Országos Rádió és Televízió Testületet valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, s helyettük létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.