Nem fértek el az elnöki palota legnagyobb termében az új államtitkárok

Vágólapra másolva!
Kinevezte a második Orbán-kormány államtitkárait Sólyom László köztársasági elnök. A kormánynak összesen 42 államtitkára lesz, de mivel nem fértek el a Sándor-palota legnagyobb termében, ezért két körben kapták meg kinevezési okmányaikat szerdán. Rétvári Bence szerint még így is kevesebben vannak, mint az előző kormány politikai vezetői.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök átadta a második Orbán-kormány államtitkárainak kinevezési okmányát szerdán délután a Sándor-palotában. Az államfő két körben adta át a kinevezési okmányokat, mert mindannyian, összesen 42-en, nem fértek el a Sándor-palota legnagyobb termében, a Tükör-teremben.

A Belügyminisztérium államtitkárának Kontrát Károlyt és Tállai Andrást, közigazgatási államtitkárnak pedig Felkai Lászlót nevezte ki a köztársasági elnök.

A Honvédelmi Minisztériumban Simicskó István látja majd el az államtitkári, Fodor Lajos pedig a közigazgatási államtitkári feladatokat.

A Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál Balog Zoltán, Kovács Zoltán, Répássy Róbert, Rétvári Bence, Szabó Erika és Szászfalvi László tölt be az államtitkári posztokat; a közigazgatási államtitkár Gál András Levente lett.

Az államfő a külügyi tárca államtitkárává nevezte ki Németh Zsoltot, Bába Ivánt pedig közigazgatási államtitkárnak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkárává nevezte ki Czene Attilát, Halász Jánost, Hoffmann Rózsát, Soltész Miklóst, Szócska Miklóst és Szőcs Gézát. Közigazgatási államtitkárként Jávor András dolgozik a tárcánál.

Sólyom László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárává nevezte ki Fónagy Jánost, Halasi Tibort, Hegmanné Nemes Sárát, Molnár Ágnest, Nyitrai Zsoltot és Völner Pált. E tárca közigazgatási államtitkára Vízkelety Mariann.

Az államfő a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárává nevezte ki Ángyán Józsefet, Czerván Györgyöt, Illés Zoltánt, Kardeván Endrét és V. Németh Zsoltot. A tárcánál Farkas Imre lett a közigazgatási államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál hat államtitkár dolgozik majd: Becsey Zsolt, Bencsik János, Cséfalvay Zoltán, Czomba Sándor, Kármán András és Naszvadi György. A közigazgatási államtitkári feladatokat Nagy Róza látja el.

Az MTI úgy tudja, hogy a Miniszterelnökség leendő államtitkára, a miniszterelnökkel külföldön tartózkodó Varga Mihály pénteken veszi át a kinevezési okmányát.

Még így is kevesebben vannak

Rétvári Bence a kinevezések után azt mondta: az új kormányban kevesebb, mint a felére csökkent a politikai vezetők száma. Az Orbán-kormányban 44-en vannak (a miniszterelnök, 9 miniszter és 34 államtitkár), míg a Bajnai-kormányban 97 főre rúgott a politikai vezetők (minisztere, államtitkárok és szakállamtitkárok) száma.

Rétvári szerint a helyettes államtitkárok - akiknek végleges száma jövő héten derül ki - nem politikai, hanem szakmai vezetők lesznek, kormánytisztviselőként. Szerinte a szakállamtitkárok és a helyettes államtitkárok között nem lehet párhuzamot vonni, mert az előbbiek deklaráltan politikai vezető voltak, a közigazgatási, illetve a helyettes államtitkárok viszont szakmai vezetőknek minősülnek a főosztályvezetőkkel, osztályvezetőkkel együtt.