Ráhajtottak a pirotechnikai cégek a veszélybe került tűzijátékra

Vágólapra másolva!
Egy szombathelyi cég felajánlotta, hogy ingyen megrendezi a budapesti tűzijátékot, ha a kormány úgy dönt, inkább az árvízkársultakat támogatja az augusztus 20-i ünnepségre szánt pénzből. A kormány egy, a Facebookon viharos gyorsasággal szerveződő kezdeményezés miatt jelentette be, hogy tárgyalni fog a tűzijűték elmaradásáról, hogy a látványosságra szánt összeget az árvízkárosultaknak utalhassák.
Vágólapra másolva!

Pénteken délben már több mint 160 ezer támogatója volt a Facebook közösségi oldalon annak a kezdeményezésnek, amelynek az a célja, hogy a kormány a tűzijátékra szánt pénzt fordítsa az árvíz miatt szenvedők megsegítésére. A csoport kedden indult, és "mint egy hirtelen lavina" kezdett terjedni a közösségi oldalon: 36 óra alatt százezer, 60 óra alatt pedig már 150 ezer ember csatlakozott hozzá - mondta a csoport egyik szervezője, Mernyó Ferenc az [origo]-nak. Azt nem tudta megmondani, hogy mi az összefogás oka, de azt mondta, az interneten és a marketingben az ilyen egyszerű üzenetek működnek jól.

A kezdeményezésre a kormány is felfigyelt, Nagy Anna kormányszóvivő szerdán bejelentette, hogy a kormány a jövő heti ülésén megtárgyalja a javaslatot. Az internetes csoport céljával az MSZP és az LMP is egyetért. A kormány még nem adott ki megrendelést az idei tűzijátékra a kormányszóvivői iroda szerint, és az előző kormány sem írt ki korábban közbeszerzést, így a kormány könnyebben dönthet úgy, hogy idén nem lesz tűzijáték.

A kormány három variációban gondolkodik - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Hírlapnak. Az egyik lehetőség, hogy megtartanák a rendezvényt, de a korábbinál jóval alacsonyabb költségvetéssel, a második változat szerint egyáltalán nem lenne tűzijáték, annak árát az árvízkárosultaknak juttatnák el. A harmadik változat szerint egy rövidebb attrakció lenne, az így megspórolt pénzt az árvíz sújtotta területek újraépítésére használnák fel.

Négymillió csalódott magyarért aggódnak a tavalyi rendezők

A budapesti tűzijátékon körülbelül százmillió forintot lehetne megspórolni, illetve az árvízkárosultaknak utalni a kormányszóvivő tájékoztatása szerint. Tavaly az augusztus 20-i ünnepség nettó 239 millió, a tavalyelőtti 290 millió forintba került. Ez a teljes ünnepség költségvetése, benne van többek között a tisztavatás, a többi program, az útlezárások és a kommunikációs feladatok költsége is, a tűzijáték körülbelül százmillió forintba került tavaly - mondta az [origo]-nak a tavalyi pályázaton a Omega Trading Kft.-vel konzorciumban nyertes Absolut Pyro Kft. vezetője, Losonczy Lóránt.

Losonczy szerint a nagy pirotechnikai cégeknek nem lenne nagy tragédia, ha elmaradna a tűzijáték, de szerinte nagyobb lenne a kár, mint amit a látványosságon meg lehetne spórolni. A tűzijáték elmaradása nagy kárt okozna az idegenforgalomnak, a kereskedőknek, a budapesti hajósoknak, visszaesne a közvetítéshez kapcsolódó reklámköltés, és nem utolsósorban csalódott lenne az a körülbelül négymillió ember, aki a helyszínen vagy a televízióban nézni szokta a tűzijátékot - mondta.

A pirotechnikusok érdekvédelmi szervezete megpróbál megoldást találni arra, hogy a tűzijáték is megmaradjon, és a kormány is oda tudja adni az árvízkárosultaknak a pénzt - mondta Losonczy, aki szerint azt vitatják meg, el tudják-e vállalni a szakemberek, hogy "szponzorációban" megrendezik a tűzijátékot. A szervezet várhatóan még pénteken vagy hétfőn döntést hoz.

Karácsony karácsonyfa nélkül

Egy szombathelyi cég megelőzte őket, Farkas Mihály cégvezető a Vas Népe Online-nak csütörtökön azt nyilatkozta, hogy ingyen vállalja az augusztus 20-i tűzijáték teljes lebonyolítását. Farkas az [origo]-nak azt mondta, az internetes, "átgondolatlan" felhívás késztette a felajánlásra, mert úgy gondolja, nagyobb lenne a kár, ha elmaradna a rendezvény, ráadásul szerinte az ünnep is fontos, augusztus 20. pedig olyan tűzijáték nélkül, mint a karácsony karácsonyfa nélkül.

Cége egyébként is pályázni szeretett volna a tűzijátékra, ezért tudja, mit vállal - mondta Farkas. Szerinte a tűzijáték árában van egy sor járulékos költség: a területfoglalás díja, a tűzoltók, a mentők, a katasztrófavédők díja, a kordonozás költségei, és reméli, hogy az állami cégek ezeket elengedik majd neki, így a 70-100 millió forintos költség jelentősen csökken. Farkas azt állítja, a bejelentése óta már az illetékes állami szervekkel is felvette a kapcsolatot, a kormány "tud a felajánlásáról". Az [origo] erről megpróbálta megkérdezni pénteken délután a kormányszóvivői irodát, de nem tudtuk elérni őket.

A vidéki városok közben sorra jelentik be, hogy idén nem rendeznek tűzijátékot, a látványosság árát pedig az árvízkárosultaknak utalják. Miskolcon már csütörtökön döntöttek arról, hogy idén nem lesz tűzijáték, és Győr is inkább Bőnyt és Mezőörsöt támogatja az erre szánt egymillió forintból. Pécs még fontolgatja az ünnepségek lemondását, Székesfehérváron és a Pakson pedig a következő üléseken fognak dönteni a kérdésről. Veszprém szerényebb ünnepséget tart, és a megspórolt pénzből fogja támogatni az árvízkárosultakat. A debreceni városvezetés a budapesti ünnepség sorsától tette függővé a városi tűzijátékot: ha nem lesz, ők sem tartják meg. A városi tűzijáték egyébként másfél millió forintba kerül, míg a város legutóbbi ülésén kétmillió forint támogatást szavazott meg az árvíz sújtotta Edelénynek.