Leváltották az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatóját

Vágólapra másolva!
Előzetes bejelentés nélkül, azonnali hatállyal leváltotta posztjáról Kárpáti Zsuzsannát, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet 2012-ig kinevezett főigazgatóját Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden. A döntést az államtitkár nem indokolta, a leváltott főigazgató helyett a gazdasági igazgatót bízta meg az intézet vezetésével.
Vágólapra másolva!

Előzetes bejelentés nélkül, személyesen jelent meg kedden reggel az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben (EKI) Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára. Kárpáti Zsuzsanna főigazgató az [origo]-nak elmondta, éppen munkaindító megbeszélést tartott, amikor az államtitkár két számára ismeretlen férfival megjelent az intézetben. "Betessékeltem őket a szobába, ahol a két férfi jelenlétében közölte, hogy magasabb vezetői kinevezésemet visszavonják" - mondta Kárpáti.

Kárpáti 2007-ben pályázaton nyerte el az intézet főigazgatói posztját, kinevezése határozott időre, 2012. áprilisáig szól. "Amikor visszakérdeztem, hogy mit jelent ez a visszavonás pontosan, az államtitkár úr annyit mondott, hogy közalkalmazott maradhatok" - mondta Kárpáti. Az államtitkár nem indokolta a döntését, de a leváltott főigazgató szerint azt mondta, hogy ha három napon belül írásban kérvényezi, meg fogja kapni az indoklást is.

Szócska ezek után átadta a visszavonásig érvényes főigazgatói megbízólevelet Nagy Árpádnak, az intézet gazdasági igazgatójának. Nagy szerint Szócska neki sem indokolta a döntést, de hogy ezen kívül mit mondott neki az államtitkár, arról nem kívánt az [origo]-nak nyilatkozni, mert szerint az csak kettejükre tartozik. Ezek után az államtitkár távozott, vele érkezett munkatársai pedig elkezdték az átadás-átvélt az intézetben - mondta Kárpáti.

Az államtitkár azt kérte a gazdasági igazgatótól, hogy jelöljön ki számára munkavégzésre helyet, de az ne a központban legyen - mondta Kárpáti, aki szerint az EKI-nek a központon kívül csak vidéki raktárai vannak. Kárpáti az [origo]-nak azt mondta, a felmentése miatt szóbeli meghallgatást kért a minisztertől, erre jövő hétfőre kapott időpontot. Ha fel is mentik, kérni fogja a szerződésében szereplő munkaidőre, tehát 2012. áprilisig járó fizetését - mondta.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, ebben azt írják, "a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek megfelelően" felmentették Kárpátit. A közleményben hírt adnak Nagy kinevezéséről, valamint arról, hogy az átadás-átvétel befejezését követően a jogszabálynak megfelelően a poszt betöltésére pályázatot fognak kiírni. Szerettük volna megkérdezni a minisztériumot a főigazgató leváltásának okáról, de a sajtóosztályon azt mondták, a közleményen kívül semmit nem kívánnak mondani az üggyel kapcsolatban.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet feladata az állami egészségügyi tartalék fenntartása, katasztrófák esetén az ellátáshoz szükséges gyógyszerek, egészségyi anyagok biztosítása. Kárpáti tájékoztatása szerint jelenleg az árvíz miatt elöntött települések önkormányzatainak osztanak klórmeszet, illetve a főigazgató ma egy vakcinatenderrel kapcsolatos egyeztetésre is készült. A miniszter tavaly az intézetet bízta meg azzal, hogy szállítsa ki a H1N1 vakcinákat a patikáknak. Az EKI ezért vakcinánként 450 forintot számított fel, ezért többen vitatták a megbízást, a gyógyszergyártók azt állították, ez sokszorosa az átlagos szállítási díjnak (a vitáról bővebben itt olvashat).