Vágólapra másolva!
Milliárdos nagyságrendű szerződéseket kötött a kormányváltás előtti hetekben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium korábbi vezetése - mondta a Kossuth rádiónak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Illés szerint az informatikai és a PR-szerződések lehetnek problémásak.  A minisztérium előző vezetése szerint viszont minden szerződés szabályos volt.
Vágólapra másolva!

Átvilágítja a teljes környezetvédelmi területet, és ha kell, nyomozást is kezdeményez az ügyészségnél, illetve a rendőrségnél különböző gyanús ügyletek miatt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár - közölte MR1-Kossuth rádió.

A fideszes politikus a Kossuth rádiónak azt mondta: többmilliárdos nagyságrendű szerződést kötött az utolsó hetekben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium korábbi vezetése. A megállapodások még érvényben vannak, de Illés utasítást adott, hogy a tárcától senki, semmilyen külsős céggel, semmilyen új szerződést nem köthet. A megkötött szerződések felülvizsgálata folyik, és ha beigazolódik, hogy azok nemzetbiztonsági szempontból, tartalmuk vagy értékaránytalanságuk miatt elfogadhatatlanok, kezdeményezik felbontásukat, és ha kell, nyomozást is kezdeményeznek az ügyészségnél, illetve a rendőrségnél.

A Kossuth rádió szerint vizsgálják azt az informatikai szerződést, amelyet a Microsofttal kötöttek szoftverlicencek vásárlására összesen 1,2 milliárd forint értékben. A legújabb szoftver kiskereskedelmi ára 50 ezer forint, ami így azt jelenti, hogy tavaly 24 ezer számítógépre rendelte meg a tárca az új programot, miközben májusban, az átadás-átvétel idején összesen hétezer dolgozója volt a minisztériumnak és háttérintézményeinek. Az államtitkár a gyanús megállapodások közt említette azt a PR-szerződést, amelyet Réz András esztétával kötött a tárca százmillió forint nagyságrendben.

Szabó Imre korábbi környezetvédelmi miniszter azt mondta: másfél hónappal az átadás-átvétel előtt semmilyen szerződést nem kötöttek már. Szabó az említett Microsoft-beszerzésről azt mondta: 2009-ben hároméves szerződést kötöttek az informatikai céggel, és szerinte a szerződés teljesen szabályos volt. A volt miniszter az átadás-átvételnél minden dokumentumot bemutatott, és nyugodtan várja a fejleményeket - tette hozzá.