Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hatala Józsefet javasolja országos rendőrfőkapitánynak Pintér

Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter Hatala József dandártábornokot javasolja az országos rendőrfőkapitányi tisztségre a parlament kedden ülésező rendészeti bizottságának. Hatalát Pintér az első Orbán-kormány idején az ORFK közbiztonsági főigazgatójának nevezte ki, 2006-ban nyugdíjba vonult.
Vágólapra másolva!

Hatala Józsefet javasolja országos rendőrfőkapitánynak Pintér Sándor belügyminiszter - derül ki a parlamenti bizottságok e heti üléseire szóló, hétfőn közzétett meghívóból. Az országgyűlés honlapján található meghívó szerint kedden 11 órakor ülésezik a honvédelmi és rendészeti bizottság, a testület ülésének egyetlen napirendi pontja van: Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány-jelölt kinevezés előtti meghallgatása.

Hatala József több szállal is kötődik Pintér Sándor belügyminiszterhez. A dandártábornok előző vezető pozícióját is neki köszönheti: még az első Orbán-kormány idején nevezte ki az akkor is belügyminiszter Pintér az ORFK közbiztonsági főigazgatójának. Előtte Pesterzsébet rendőrkapitánya volt. Főigazgatói posztját sokáig megőrizte az első Orbán-kormány leváltása után is, csak 2006-ban távolították el a tisztségből.

A Magyar Nemzet akkori beszámolója szerint a tábornok menesztése sokakat ért váratlanul, amit többen tekintettek méltánytalannak, mivel úgy jellemezték Hatalát - és az akkor vele együtt menesztett Berta László bűnügyi főigazgatót -, mint akik mindent a szervezet érdekeinek rendeltek alá. Hatala 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozatát. Miután 2006-ban nyugdíjba vonult, a civil életben próbálkozott, de nem távolodott el a közbiztonsági területtől.

Jelenleg is tagja például az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének, de akkor is Pintér segített neki: biztonsági cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálatnál (CBSZ) kapott vezérigazgató-helyettesi posztot, majd a HVG szerint 2008-ban saját vagyonvédelmi céget alapított, Sziget-Véd Kft. néven. A Sziget-Védnek, illetve a CBSZ-nek egyaránt abban a zuglói irodaházban volt székhelye, ahol március elején házkutatást tartott a VPOP az Eclipse Zrt. ellen, milliárdos hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó nyomozás során. Az ügyben tanúként Hatalát is kihallgatták.

A tábornok vízimádó sportember és csepeli patrióta, legalábbis a Zsaru magazin egy 2002-es riportja szerint, amely Hatalának, a kenuzáshoz fűződő szenvedélyéről szólt. A főrendőr akkor azt mondta a lapnak, hogy alkalmanként 10-12 kilométert lapátol, és ezer szál köti Csepelhez, ahonnan nem is akar elköltözni.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Pintér központi tisztikari kinevezést ad át Hatalának 2002 márciusában

Bencze József jelenlegi országos rendőrfőkapitány leváltását hivatalosan egyelőre nem jelentették be. (Bencze Józsefről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.) A belügyminisztériumban pénteken az MTI érdeklődésére annyit közöltek, hogy a jövő héten állománygyűlésen mutatják be az új országos rendőrfőkapitányt. Bencze József vasárnap, a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségének végén sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a távozásáról szóló híreket. A hadtörténeti múzeum épületéből kifelé jövet a távozását firtató újságírói kérdésre Bencze József úgy reagált: "miniszter úr tudja megmondani". Arra, hogy mit mondott neki Pintér Sándor belügyminiszter, úgy válaszolt: "az egyelőre a mi kettőnk titka".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről