Három államfőjelölést adtak le a parlamentnek

Vágólapra másolva!
Schmitt Pált, Balogh Andrást és Sólyom Lászlót is jelölték államfőnek a pénteki határidőig a parlamenti pártok. Sólyomot az LMP jelölte, de csak szimbolikusan, jelölésük érvénytelen volt. A parlament keddi szavazásán a Fidesz jelöltje, Schmitt és az MSZP jelöltje, Balogh között dől el a verseny.
Vágólapra másolva!

Három jelölés érkezett a péntek déli határidőig a köztársasági elnök személyére. A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az MSZP Balogh Andrást, az LMP pedig Sólyom László jelenlegi államfőt javasolta legfőbb közjogi méltóságnak. A köztársasági elnökről a jövő kedden szavaz az országgyűlés titkos szavazással, miután minden jelölt 10-10 percben ismerteti elképzeléseit.

A három jelölés közül Sólyom jelölése a szükséges számú aláírás hiányában érvénytelen. Államfőjelöléshez az alkotmány szerint legalább 50 képviselő aláírására van szükség. Az ajánlóívhez a Fidesz-KDNP 62, az MSZP 59, az LMP pedig frakciója 16 tagjának aláírását csatolta. Az LMP korábban közölte, Sólyom jelölését csak szimbolikusnak tekintik.

A Fidesz-KDNP ajánlóívét Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök, Lázár János, a Fidesz, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, az MSZP-ét Mesterházy Attila frakcióvezető, az LMP-ét Schiffer András frakcióvezető nyújtotta be.

Sólyom László ötéves mandátuma augusztus 5-én éjfélkor jár le. Utódjául a legesélyesebb a parlamentben kétharmados töbséggel rendelkező Fidesz jelöltje, Schmitt Pál, aki csütörtöki, Fidesz-frakció előtti meghallgatásán arról beszélt, hogy plebejus elnök lenne. Schmitt jelölésének körülményeiről részletesebben ebben a korábbi cikkben olvashat, itt pedig megnézheti, mit gondolnak a Fidesz-frakció tagjai az általuk csak Paliként emlegetett jelöltről.